Madrid

Camacho assegura que la CNMV sabia on eren els fons dels clients de Gescartera des del 1992

Tercer dia de la vista oral del "cas Gescartera". L'Audiència Nacional ha decidit no imputar els exalts càrrecs de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i del govern per "delictes d'estafa o frau", tal com reclamaven la meitat de les acusacions particulars i la defensa del principal imputat del cas, Antonio Camacho. Precisament, Camacho, que ha comparegut davant del tribunal, ha declarat que la CNMV sabia on eren els fons dels clients des del 1992 a través d'un informe de l'Agència Tributària. La fiscalia demana per Camacho una pena d'11 anys de presó, per presumptes delictes d'apropiació indeguda i delicte continuat de falsedat, per un frau que va afectar fins a 4.000 inversors i va suposar un forat patrimonial de 52 milions d'euros.

Actualitzat

Antonio Camacho ha reconegut davant del tribunal que la CNMV sabia des del 1992 on eren els fons dels clients a través d'un informe de l'Agència Tributària i des de 1994 de les "pèrdues importants" que tenien els clients.

A més, el principal imputat en el cas ha confirmat que va ser als Estats Units poc abans de la intervenció per salvar les pèrdues dels clients, valorades en el sumari en 52 milions d'euros. Camacho, però, ha rebutjat que existissin operacions creuades entre inversors per amagar l'apropiació indeguda, ja que tant ell com el seu pare van perdre 200 milions de pessetes, uns 12 milions d'euros, per pal·liar les pèrdues.

D'altra banda, l'expresponsable de Gescartera, per al qual la fiscalia demana una pena d'11 anys de presó, per presumptes delictes d'apropiació indeguda i delicte continuat de falsedat, per un frau que va afectar fins a 4.000 inversors, ha assegurat que els directors generals de l'agència de valors, Francisco Moreno i José María Ruíz de la Serna, també imputat en el judici, eren qui prenien les decisions sobre les estratègies d'inversió i n'informaven la CNMV.

El judici s'ha reprès després que el tribunal de la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional suspengués la sessió de dimecres passat per resoldre les qüestions prèvies que van plantejar totes les parts. La sessió ha començat amb la resolució d'aquestes qüestions per les quals el tribunal, finalment, ha decidit que no imputarà els exalts càrrecs de la Comissió Nacional de Valors i del govern d'aleshores.

D'aquesta manera, es frenen les aspiracions de la meitat de les acusacions particulars i populars que buscaven la responsabilitat civil de l'Estat i, en concret, la imputació de l'exsecretari d'Hisenda Enrique Giménez Reyna, així com dels representants d'entitats financeres com l'HSBC, Bankinter, Deutsche Bank, tot i que van ser imputats durant la instrucció.

El tribunal dóna la raó al fiscal, Vicente González Mota, qui en la segona sessió del judici va rebutjar la imputació de l'expresidenta de la CNMV, Pilar Valiente, i l'expresident de l'organisme regulador, Luis Ramallo. Tanmateix, manté la imputació contra Caja Madrid i La Caixa, però les dues entitats van demanar la nul·litat de les accions que s'hi van presentar en contra.

Després de la declaració de Camacho, compareixerà Pilar Giménez Reyna, la presidenta de Gescartera i germana de l'aleshores secretari d'Estat d'Hisenda, per a la qual la fiscalia demana 8 anys de presó. Després compareixeran l'apoderat de Gescartera i extècnic de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, José María Ruiz de la Serna, i el principal comercial de l'entitat, Aníbal Sardón. Tots dos s'enfronten a 11 anys de presó.

El frau de Gescartera va significar un forat patrimonial de 52 milions d'euros.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut