La vicepresidenta espanyola entrevistada a "Els Matins" de TV3
Sant Joan Despí

Calvo acusa Torra de "fer perdre un any als catalans" si no voten els pressupostos

Si no s'aproven els comptes, "les eleccions estan descartades", ha dit

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, demana als partits independentistes el suport als pressupostos de l'Estat de l'any que ve.

En una entrevista a "Els Matins" de TV3 ha assegurat que, si no ho fan, faran "antipolítica", i també faran "perdre un any als catalans", ja que assegura que els comptes són molt positius per als ciutadans de Catalunya.

"No hi ha qui ho entengui. Aviat farà un any eleccions catalanes, gairebé sis mesos que van perdre per no formar govern, sis mesos més que el govern d'Espanya ha donat senyals de respecte a Catalunya, que perdrà tot un any sencer el govern per uns pressupostos que els van bé?

"De veritat que el govern dirà els catalans que els farà perdre tot el 2019 perquè els duran a un lloc heteri on no hi ha uns pressupostos que beneficien a Catalunya? Això és l'antipolítica, la negació de la política, la negació i la debilitació de les institucions democràtiques. Els catalans han de tenir resposta del govern de Catalunya, i si no els la donen donant suport als pressupostos, els costarà molta feina".

Calvo descarta eleccions si no s'aproven els comptes, ja que els prorrogarien. En aquest sentit ha fet una crida a no barrejar la diversitat ideològica amb aprovar uns pressupostos que són, diu, bons per a tothom.

Aposta per una reforma de la Constitució

La vicepresidenta espanyola ha confirmat que en el Consell de Ministres que el 21 de desembre es farà a Barcelona, Pedro Sànchez es veurà amb Quim Torra, tot i que de moment la Generalitat no ha confirmat la trobada.

"Estic segura que el 21 de desembre si el consell és aquí el president Sánchez saludarà i es reunirà amb total lleialtat i normalitat amb el president de tots els catalans".

Calvo també ha assegurat que la relació entre els dos governs és ben viva i que parlen dels pressupostos espanyols.

"El nostre govern es reuneix amb quotidianitat amb el govern de Catalunya perquè ens interessen els problemes que hem heretat de Catalunya: el seu finançament, infraestructures, l'ajuda a la recuperació de la seva economia, la reconstrucció de la convivència que també s'ha trencat a Catalunya..."

 

Per resoldre la crisi amb Catalunya, la també ministra de Presidència ha tornat a apostar per una reforma de la Constitució per donar cabuda a les aspiracions d'autogovern de Catalunya, una reforma que no s'abordarà, ha dit, aquesta legislatura.

"El debat de la Constitució s'ha d'obrir per a moltes qüestions, no només la territorial. Però l'estructura territorial d'Espanya requereix ajustos i sembla que aquí hi veuen el seu futur molts catalans".

Finalment, ha assegurat que el govern d'Espanya "no es mou ni un mil·límetre del seu posicionament constitucional" i que la "democràcia a Espanya funciona al mil·límetre".

Ho ha dit en resposta a l'entrevista a Inés Arrimadas d'aquest diumenge a TV3, en què va proposar demanar a Torra si pensa respectar la legalitat com a pas previ d'un nou 155.

"La sra. Arrimadas se'n pot anar tots els dies al llit tranquil·la, absolutament tranquil·la, que la democràcia del seu país funciona al mil·límetre, que el govern d'Espanya no es mou ni un mil·límetre de la seva posició constitucional i que estem cada dia dins l'estat de dret. Se'n pot anar a dormir tranquil·la cada nit amb això, inclús la Generalitat de Catalunya".

Relleu al Suprem i al TSJC

La vicepresidenta espanyola ha tret importància en el fet que el CGPJ i el Suprem l'encapçali un jutge conservador, Manuel Marchena: "El que volem no és tant la focalització en qui, sinó en què cal fer. És el que ens importa a nosaltres amb el CGPJ."

Sobre aquest relleu ha dit que implicarà que Marchena deixi la sala que ha de jutjar els líders independentistes catalans i que això no ha d'afectar "gens" els tempos d'aquest judici, ja que els processos, diu, estan ben previstos.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatPSOEPedro SánchezProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut