Diferència de temperatures d'Europa. Font: NOAA.
Diferència de temperatures d'Europa. Font: NOAA.

Calor i fred a Europa

Actualitzat

Cara i creu de les temperatures a Europa. La diferència entre les temperatures registrades i les normals de la setmana del 18 al 24 de novembre mostra dues Europes, la càlida i la freda.

En general, podríem dir que les temperatures han estat força homogènies, entre els 4 ºC de Moscou, els 7 de Londres i els 15 de Barcelona. Però a cada indret té una lectura ben diferent.

El mapa d'Europa mostra el continent dividit en dues part: l'est amb temperatures superiors a les habituals i la meitat oest amb valors inferiors. Aquesta situació no és fruit de cap casualitat, sinó de la ubicació dels centres d'acció, borrasques i anticiclons.

Amb l'anticicló situat cap a Irlanda, amb gir horari dels seus vents, i les pertorbacions al Mediterrani occidental, amb gir antihorari, es crea un passadís d'aire fred que fa caure la temperatura als països de l'oest d'Europa. Les anomalies negatives, on ha fet més fred del que toca, han estat el sud d'Escòcia, sud de França i gran part de la península Ibèrica, amb valors entre de més de -3 graus.

Per contra, la pertorbació del Mediterrani agafa aire càlid del nord d'Àfrica i l'impulsa cap als països de l'est amb temperatures molt superiors a les habituals. Les temperatures a punts d'Ucraïna han estat fins a 7 graus per sobre de les habituals i una llengua càlida va arribar fins al sud de Finlàndia, amb anomalies superiors als 5 graus.

 

Jordi Lucea

Moscou durant tota setmana passada no van baixar dels 4 ºC de màxima, quan normalment haurien d'estar per sota dels 0 ºC. I en canvi, Londres va tenir de mitjana de les màximes uns 8 ºC, quan el valor normal seria d'uns 10.

Anar al contingut