Donetsk

Calma relativa a l'est d'Ucraïna, amb les primeres acusacions de violació de l'alto el foc

La treva pactada divendres ha donat unes hores de calma durant la nit i la matinada

RedaccióActualitzat

Primeres hores de calma des de fa mesos. La treva ha donat un respir als habitants de l'est d'Ucraïna. Durant la nit no hi ha hagut combats i la situació sembla encara sota control. Tot i això, Kíev i els separatistes s'acusen d'haver trencat l'alto el foc.

Tot i que la notícia de l'alto el foc acordat per Kíev i els rebels prorussos, que va entrar en vigor dijous a la tarda, és esperançadora, els ucraïnesos tenen molts dubtes que s'hagi aconseguit una treva definitiva.

Dirigents separatistes de la ciutat de Donetsk han acusat forces governamentals de bombardejar el perímetre de la ciutat. Poc després, ha estat el govern de Kíev el que ha denunciat que els rebels han disparat 28 trets contra posicions de l'exèrcit. Són incidents aïllats que, de moment, no posen en perill l'alto el foc.

Malgrat aquests incidents, l'alto el foc es compleix "globalment". És la paraula que han fer servir el president rus, Vladimir Putin, i el seu homòleg d'Ucraïna, Petró Poroixenko. Els dos han parlat per telèfon per analitzar la situació i han coincidit a destacat que la treva es manté.

Treva, presoners i autonomia

Els termes de l'acord firmat entre el govern de Kíev i els rebels prorussos inclouen l'aturada de les hostilitats, l'alliberament dels presoners i l'obertura de corredors humanitaris.

Aquests punts s'haurien de començar a aplicar aquesta setmana. Les forces regulars de Kíev ja han començat a retirar-se i els combatents prorussos també han rebut l'ordre d'aturar les hostilitats. 

El president ucraïnès també està disposat a cedir autonomia als territoris prorussos.

Poca credibilitat

En la primera nit d'alto el foc, els habitants de Donestk han seguit la rutina de fa setmanes: amagar-se dels bombardejos de l'exèrcit ucraïnès als soterranis dels edificis. L'escepticisme davant de la treva és general entre la població ucraïnesa. 

Tant a la zona en conflicte com a la capital, Kíev, les reaccions han estat d'incredulitat

Cinc mesos de conflicte

El conflicte va començar fa cinc mesos. Els separatistes, amb el suport de Moscou, han estat lluitant contra les tropes governamentals. L'ONU estima que gairebé 2.600 persones han mort i centenars de milers han fugit de casa seva. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut