L'ús de la marihuana s'estén pels Estats Units
L'ús de la marihuana s'estén pels Estats Units

Califòrnia legalitza la marihuana, però manté la pena de mort

Els referèndums que acompanyen les presidencials han permès als ciutadans d'alguns estats decidir sobre el control de les armes de foc, el salari mínim o l'eutanàsia

RedaccióActualitzat

Segons els resultats preliminars de la jornada electoral d'aquest dimarts als Estats Units, els ciutadans de Califòrnia han aprovat l'ús recreatiu de la marihuana. En aquest estat ja estava legalitzada per a usos mèdics, i amb el referèndum convocat en paral·lel a les eleccions presidencials i legislatives n'han ampliat l'ús.

Hi ha votat a favor un 55% dels votants californians, que han convertit així el seu estat en el cinquè que fa aquest pas, després de Colorado, Oregon, Washington i Alaska, a part de Washington capital. A més de Califòrnia, vuit estats més votaven la legalització de la marihuana per a usos recreatius o mèdics. Aquest és el cas de Florida, que hi ha votat a favor i s'ha convertit en el primer estat del sud que legalitza l'ús mèdic d'aquesta droga.

A Nebraska, pena de mort

Un altre paquet de referèndums que podien votar els ciutadans d'alguns estats era referent a la pena de mort. A Califòrnia, on està vigent, han rebutjat prohibir-la i, en canvi, han votat a favor d'accelerar el procediment per als processos en marxa.

És l'estat on tenen més condemnats al corredor de la mort, 740, però no n'han executat cap des del 2006 pel debat legal que hi ha. Per la seva banda, a Nebraska han decidit restablir la pena de mort, mentre a Oklahoma l'han reforçada amb una reforma de la constitució de l'estat.

 

Control d'armes, eutanàsia, salari mínim i bosses de plàstic

A Califòrnia han fet un altre referèndum, aquest en referència al control de les armes de foc. Ja és un dels estats amb més restriccions, i ara n'han afegit una que obligarà els compradors de munició a acreditar els antecedents judicials per aconseguir-la.

Per la seva banda, Colorado, un dels estats pioners en mesures innovadores com la legalització de la marihuana, han votat a favor d'autoritzar els suïcidis mèdics assistits per als malalts terminals.

A Califòrnia, un altre referèndum ha permès aprovar la supressió de les bosses de plàstic als supermercats, i a Maine, Arizona, Colorado i Washington s'ha aprovat apujar el salari mínim de 12 dòlars l'hora a 13,50. A Nova York i a Califòrnia també hi ha mesures per augmentar-lo fins a 15 dòlars el 2022, mentre que el salari mínim fixat a tot el país en general és de 7,25 dòlars l'hora.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut