L'operació hauria suposat el naixement de la tercera caixa de l'Estat. (Foto: EFE)
L'operació hauria suposat el naixement de la tercera caixa de l'Estat. (Foto: EFE)
Madrid

Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura rebutgen la fusió per crear la tercera caixa del país

Les assemblees de Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura han decidit trencar el projecte de fusió del Banc Base, que havia de donar lloc a la tercera caixa espanyola i la cinquena entitat financera del país. Les tres caixes discrepen amb el pes que tindria l'Estat en la nova entitat a causa de la petició d'ajudes públiques de 4.277 milions d'euros i que el situarien com a accionista majoritari. Aquesta xifra era tan elevada a causa de la situació interna de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) que unes hores abans ja havia acceptat entrar a Banc Base. Segons fonts financeres consultades per Europa Press, Cajastur, Caja Cantàbria i Caja Extremadura operaran a partir d'ara com a entitats independents.

Actualitzat
El futur de la CAM és més incert que mai. Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura han rebutjat la segregació dels seus actius i passius a favor del Banc Base i han evitat així la creació de la tercera caixa del país, per darrere de Bankia i La Caixa, amb un volum d'actius de 125.000 milions d'euros. La CAM havia aprovat l'operació unes hores abans.

El motiu de discrepància era el pes de l'Estat en la nova entitat. I és que Banc Base havia demanat al Fons de Reestructuració d'Ordenació Bancària (FROB) més de 2.700 milions d'euros per complir les exigències de capital. Aquesta xifra és gairebé el doble dels 1.447 milions d'euros que el Banc d'Espanya havia calculat. La nova sol·licitud de fons públics elevava el recurs global de diners fins als 4.231 milions d'euros, xifra que convertiria l'Estat en l'accionista majoritari de Banc Base. Això i la debilitat de la CAM serien els motius que haurien fet que Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura es fessin enrere.

El Banc d'Espanya demanarà de manera immediata que les quatre caixes comuniquin les estratègies que seguiran a partir d'ara. Les entitats hauran d'enviar per separat els seus comptes perquè la situació del seu capital sigui avaluada en funció de les noves exigències establertes pel govern espanyol.
Anar al contingut