Caiguda forta de les temperatures màximes

Actualitzat
L'arribada del front ha provocat i provoca un descens acusat de les temperatures. A molts indrets, les mínimes es donaran a darrera hora de la jornada, quan normalment es donen a primera del matí, a Certascan (cota 2.400 metres) el dia ha començat amb 4ºC i al migdia en tenia -5. Amb dades de les 12 del migdia, la caiguda de les temperatures ha estat superior als 10 graus a punts de la Depressió Central i Vall d'Aran.

13 graus menys a la Seu d'Urgell, de 22 ºC ahir a 9 ºC avui.
12 graus menys a Vielha, de 15 ahir a 3 avui.
7 graus menys a Lleida, de 20 ahir a 13 avui.
6 graus menys a Vic, de 23 a 17.
4 graus menys a Girona, de 22 a 18.
3 graus menys a Amposta, de 21 a 18.

El primer episodi de calor de l'any, que va començar a finals de la setmana passada, té un punt final clar i nítid: divendres. Durant els darrers dies hem estat embolcallats per dos anticiclons, un situat als països de l'Est i l'altre situat a l'Atlàntic. A més, cal afegir-hi una lleu entrada de vent càlid de sud que ha impulsat els termòmetres ben amunt. Les temperatures més elevades de l'episodi es van registrar dimecres amb valors entre 28 i 30 ºC a Ponent, Catalunya Central i punts de les Terres de l'Ebre i interior de Girona. Dijous les màximes van baixar una mica, tot i així les més elevades van tocar els 29 ºC a Ponent. Avui tindrem un fort descens tèrmic de les màximes i una mínimes que es donaran a darrera hora del dia.


Us presentem l'evolució de les temperatures a 850 hPa, que serveixen de referència per veure la intensitat de les masses d'aire que ens arriben. Si us hi fixeu, les temperatures de dimecres situaven la isoterma dels 15 ºC al Sistema Ibèric i Catalunya es troba entre els 14 graus als Ports i els 12 a l'Albera. En canvi, divendres, dos dies més tard, arriba la isoterma dels 0 ºC al Pirineu occidental.


En el següent mapa es mostra la caiguda de les temperatures màximes en només 24 hores, del migdia de dijous al migdia de divendres. Al Pirineu i a la Catalunya Central poden caure més de 10 graus, i en canvi no baixaran en una petita franja de la costa central i sud del país.

Alguns exemples de referència de la davallada de les temperatures màximes entre dimecres i divendres són:
Vielha, dels 26 ºC de dimarts als 13 ºC divendres.
Girona, dels 27 ºC de dimarts als 19 ºC divendres.
Manresa, dels 26 ºC de dimarts als 19 ºC divendres.
Lleida, dels 30 ºC de dimarts als 20 ºC divendres.
Barcelona, dels 25 ºC de dimarts als 19 ºC divendres.
Tarragona es mantindrà amb els 20 ºC de dimarts.
Amposta, dels 23 ºC de dimarts als 21 ºC divendres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut