Moment de la lectura de les sentències del macrojudici pels "vols de la mort"
Moment de la lectura de les sentències del macrojudici pels "vols de la mort"
Buenos Aires

Cadena perpètua per a 29 responsables dels "vols de la mort" de la dictadura argentina

El procés, que ha durat 5 anys, ha jutjat una cinquantena de militars i civils implicats en la mort de 4.000 persones, llançades al mar des d'avions

Actualitzat

Sentència històrica a l'Argentina. Després d'un macrojudici que ha durat cinc anys, s'ha condemnat a cadena perpètua i per crims contra la humanitat 29 dels responsables dels anomenats "vols de la mort" durant la dictadura. Entre ells, els dos principals exmilitars implicats en els crims de la tristament famosa Escola de Mecànica de l'Armada, l'ESMA.

 

 

El judici ha acabat aquest dimecres a Buenos Aires amb la lectura de les més de 50 sentències, en una sessió que ha durat 4 hores amb la presència de les víctimes de la dictadura militar argentina i els seus familiars.

Entre els que han rebut la sentència, els més coneguts són Alfredo Astíz i Jorge Eduardo Acosta, condemnats a presó perpètua, i com ells fins a 29. 19 dels imputats han rebut condemnes menors i sis han estat absolts, entre els quals hi ha Julio César Poch.

 

Ha estat el final de 5 anys de vistes orals del judici pels assassinats i tortures a l'Escola de Mecànica de l'Armada, el centre més gran de detenció il·legal, a mans dels militars argentins. A l'ESMA es van planificar els "vols de la mort", la forma per eliminar els opositors al règim militar llançant-los vius o morts al riu de la Plata. 4.000 persones van ser assassinades així amb quest sistema d'extermini.

 

Ha sigut un dels judicis més grans i llargs per delictes contra els drets humans a l'Argentina, especialment pel que fa a la quantitat de testimonis escoltats, uns 400, i també per la quantitat d'acusats i, finalment, condemnats.

Al carrer, a les portes del tribunal, ho seguien nombrosos integrants d'organitzacions de drets humans, com Tatty Almeida, una de les Mares de la Plaza de Mayo.

"Però en sentir 'perpètua', per exemple a dos de los pilots dels vols de la mort, és una barreja de tot, els sentiments s'entrecreuen, no sé si la paraula és alegria, però sí celebrem que això passi."

 

 

L'Argentina és un dels pocs països del món que ha sabut jutjar i condemnar els qui van protagonitzar greus delictes contra els drets humans.

Ara, l'ESMA, l'Escola de Mecànica de l'Armada, és un gran centre cultural que intenta mantenir viva la flama de la justícia i la veritat perquè no es tornin a cometre aquests delictes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut