Cadaqués

Cadaqués comença una prova pionera a Catalunya per reciclar els envasos de begudes

El municipi de Cadaqués, a l'Alt Empordà, comença aquest dilluns una prova pilot a Catalunya per reciclar els envasos de begudes. Fins al 30 de juny es pagaran 5 cèntims a qui retorni els envasos de plàstic o llauna a una desena de botigues i supermercats de la població.

RedaccióActualitzat
Aquest dilluns ha començat a Cadaqués una prova pilot a Catalunya per retornar els envasos de begudes de plàstic i llauna que s'han fet servir. Una desena de petites botigues del municipi empordanès i dos supermercats participen en la campanya, que es farà fins a finals de juny. La iniciativa consisteix a que els consumidors d'aquest municipi de l'Alt Empordà paguen un dipòsit de cinc cèntims que recuperen quan retornen l'envàs, com ja es fa, amb èxit, a una quarantena de països.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, n'ha explicat el funcionament en declaracions a Catalunya Informació. Diu que hi ha una màquina als supermercats que de manera automàtica determinarà si l'envàs es pot reutilitzar o no. "Si encara serveix et donaran un tiquet de cinc cèntims d'euro per envàs i quan vagis a comprar al supermercat t'ho descomptaran, com si fos un val de descompte", explica l'alcalde. Figueras ha afegit que "en els comerços petits es farà de manera manual, igual que quan érem petits, que fèiem els primers calerons agafant els envasos pel poble".

Cadaqués ha estat la localitat seleccionada pel fet de ser un poble petit i aïllat, i facilitar el seguiment entre els veïns. Després s'analitzaran els resultats i el cost, per avaluar si és possible estendre-ho per tot Catalunya. Fins al 30 de juny s'accepten llaunes i ampolles de plàstic de menys de 3 litres, amb l'objectiu de recuperar, en aquests dos mesos i mig, 300.000 envasos. Els catalans consumim cada dia 9 milions d'envasos de begudes, dels quals només es reciclen 3 milions i mig.

La prova la impulsa la fundació Retorna, i la Generalitat, tot i que no contribueix econòmicament a aquest assaig, sí que participarà "en la monitorització de les dades aconseguides per avaluar la millora que suposa en el sistema de reciclatge".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut