Cada família es gastarà com a mínim uns 40 euros en torrons aquest Nadal

Els àpats nadalencs es completen amb unes postres a base, sobretot, de torrons. El gremi no sap quants diners es gastaran en aquest producte, però apunten xifres mínimes d'entre 35 i 45 euros. Els artesans defensen el procés manual per garantir la màxima qualitat d'algunes varietats, com el de crema cremada, un dels més apreciats durant les festes. La cuina de disseny també comença a fer les seves passes al món dels torrons.
Cada família es gastarà com a mínim uns 40 euros en torrons aquest Nadal
Castellterçol

Cada família es gastarà com a mínim uns 40 euros en torrons aquest Nadal

Els àpats nadalencs es completen amb unes postres a base, sobretot, de torrons. El gremi no sap quants diners es gastaran en aquest producte, però apunten xifres mínimes d'entre 35 i 45 euros. Els artesans defensen el procés manual per garantir la màxima qualitat d'algunes varietats, com el de crema cremada, un dels més apreciats durant les festes. La cuina de disseny també comença a fer les seves passes al món dels torrons.
Aquests dies, les vendes de torrons es disparen i ni els mateixos gremis saben quants quilos ens en menjarem. Es calcula, però, que cada família es gastarà com a mínim entre 35 i 45 euros en torrons, ja siguin dels tradicionals o dels més innovadors. La venda artesana cada any augmenta.

Procés tradicional

Una base d'ametlla i sucre amb rovells d'ou. Més rovell, ensucrat per pintar; el toc final d'un polsim de sucre... i a disfrutar! Aquesta és la recepta tradicional d'un dels torrons més apreciats de Nadal: el de crema cremada.

En obradors com el de Cal Miró, a Castellterçol, encara s'hi fan varietats com el massapà de fruites i pinyons, que ja elaborava l'avi i que, encara que no es troben a tot arreu, es tornen a demanar. També és una estrella el de xocolata amb avellanes, que, un cop fred, es rebossarà i es "pentinarà" de praliné. Tot una delícia, només d'ensumar.

És precisament el valor dels productes frescos i "l'acabat de fer", la millor carta de presentació que defensen els artesans. "Hi ha processos que han de ser manuals per força", sosté Elies Miró, pastisser artesà, que afegeix que la labor "té un preu, és clar, però de vegades això no es paga amb diners".

Però l'exigència dels consumidors també té un preu, i a l'hora de despatxar s'ha d'imposar la imaginació per treure al mercat noves propostes que segueixen els passos de la cuina de disseny, com el torró de xocolata amb blat de moro torrat, cacauets i sal Maldon.