Barcelona

Cada dia s'atenen tres casos de violència contra gent gran a Catalunya

La Taula del Tercer Sector demana crear un telèfon d'atenció als avis maltractats

RedaccióActualitzat

Cada dia hi ha, de mitjana, tres casos de violència contra persones grans a Catalunya. La majoria dels agressors són de l'entorn familiar o cuidadors. Per les organitzacions que treballen en aquest àmbit, agrupades a la Taula d'Entitats del Tercer Sector, caldria crear un telèfon d'atenció als avis maltractats i també disposar d'habitatges perquè, en cas de maltractaments, aquestes persones vagin "a un lloc el més semblant a la seva llar".

"El que sabem és que els Mossos tramiten més de mil casos cada any, una mitjana de tres casos diaris. És lamentable, una vergonya, i només és la punta de l'iceberg", afirma Enrique Peidro, de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya.  

"Els maltractaments afecten la gent gran i el seu entorn. És una problemàtica social en la qual tots ens hauríem d'implicar", ha afirmat l'autor de l'informe "Maltractament a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes", l'advocat Jordi Muñoz.

Tot i que per a la gent gran hi ha recursos com els serveis d'atenció domiciliària, la Taula del Tercer Sector afirma que cal crear una plataforma amb totes les entitats que són veu de les persones grans i sanitat, serveis socials, educació, justícia i forces de l'ordre. Reclamen un pla d'actuació per sensibilitzar la gent des de ben petits sobre el que anomenen bon tracte a la gent gran i recuperar "uns valors que s'han perdut a la societat", explica Pilar Rodríguez, de la Federació d'Associacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família.

El 90% de les víctimes no ho denuncien. I, en moltes ocasions, veïns o parents tampoc no ho fan saber per por de les represàlies del maltractador.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut