Cartell a la unitat de l'Hospital Clínic que atén les agressions sexuals
Cartell a la unitat de l'Hospital Clínic que atén les agressions sexuals
Barcelona

Cada dia es denuncien tres agressions sexuals a Catalunya, un 39% més que l'any passat

Aquest repunt de les agressions es deu al fet que hi ha més casos, però també més denúncies

RedaccióActualitzat

Cada dia es denuncien a Catalunya tres delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual (agressions, abusos i persecucions sexuals) segons dades de la Conselleria d'Interior recollides per l'agència Europa Press.

Aquests tipus de delictes han crescut un 39% en els primers sis mesos de l'any respecte al mateix període del 2015. El nombre de víctimes, la majoria menors de 30 anys, ha crescut un 13%.

Aquest repunt de les agressions es deu al fet que hi ha més casos, però també més denúncies.  

La cap del gabinet de seguretat de la Conselleria d'Interior, Maria Àngels Vila, ha explicat que es denuncia més perquè cada vegada és menor el nivell de tolerància de les dones a la violència sexual. Ha afegit, però, que només es denuncien un 26% dels casos. També ha explicat que el masclisme persisteix entre els joves tot i que ara els missatges són més subtils.

Les agressions sexuals greus

A l'Hospital Clínic, que centralitza l'atenció a la ciutat de Barcelona de les agressions sexuals greus (amb penetració) a persones adultes, fins al 25 de setembre han atès 207 casos, mentre que en tot el 2015 en van atendre 248.

El coordinador de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic, el doctor Manel Santiñá, ha constatat la "tendència creixent" de les agressions sexuals els últims anys, i considera que tenen un origen cultural i que no només és una conducta d'homes trastornats.

La majoria de les víctimes ateses al Clínic són dones joves, de menys de 36 anys. L'agressor en un 65% és una persona desconeguda.

Les agressions sexuals greus es denuncien més: en un 75% dels casos. Les que no es denuncien és perquè les víctimes són turistes que tornen al seu país i renuncien a emprendre un procediment, o perquè l'agressor és un familiar o pròxim. Manel Santiñá ha explicat que sempre que atenen un d'aquests casos fan una comunicació al jutjat de guàrdia per si vol emprendre accions d'ofici.

També augmenten significativament els casos que arriben als tribunals. Entre el 2014 i el 2015 van créixer un 45,5%.

Anar al contingut