Un bomber apaga un incendi en un habitatge (Foto:ACN).
Un bomber apaga un incendi en un habitatge (Foto:ACN).
Barcelona

Cada dia es cremen més de tres habitatges a Barcelona, la majoria per focs que comencen a la cuina

La majoria comencen per un foc a la cuina i altres, per sistemes elèctrics defectuosos o endolls sobrecarregats

RedaccióActualitzat

Els Bombers de Barcelona apaguen una mitjana de 3 focs i mig en habitatges cada dia a la ciutat. Durant el 2013, se'n van registrar 1.303. La majoria van començar per una flama directa dels fogons de la cuina. L'altra gran causa són els sistemes elèctrics defectuosos o els endolls sobrecarregats per haver d'alimentar electrodomèstics que demanen molta energia, com ara neveres o estufes.

Els Bombers de Barcelona es desplacen en combois de tres vehicles, que inclouen un cotxe amb tanc d'aigua i un altre d'escala, i tarden una mitjana de cinc minuts a arribar al lloc de l'incendi.

El cap de guàrdia Pierre Álvarez, en declaracions a l'agència ACN, ha demanat que s'extremin les precaucions. "No es pot perdre de vista el menjar al foc" i "cal mantenir netes les campanes dels extractors", perquè el greix es pot acabar encenent.
També s'ha d'extremar la prudència amb les estufes que tenen flama directa. "Cal estar molt pendent de no acostar-les a sofàs o cortines".

Mantenir la calma és bàsic

L'experiència dels Bombers és que, en cas de foc, el més important és mantenir la calma i col·locar "barreres". És a dir, tancar la porta de l'escala, del passadís, de les habitacions i esperar-se en un racó amb finestra. "Que ens facin saber que són allà i nosaltres els avisarem quan puguin sortir".

L'error més greu és intentar baixar per les escales per arribar al carrer a través del fum que prové d'un foc en un domicili inferior. "Algunes persones s'acaben marejant i moren asfixiades". Tampoc s'ha d'intentar arribar al terrat perquè en molts casos la porta està tancada i el fum s'acumula a la part més alta de l'escala. Si s'intenta sortir per allà i no es pot obrir la porta, la situació pot ser crítica.

L'excepció d'aquesta norma és per als inquilins del domicili que crema. En aquest cas, cal abandonar-lo posant "tantes barreres com sigui possible" durant la fugida: tancar totes les portes des del punt on hi ha el foc fins a la sortida de l'escala. En cap cas cal córrer riscos innecessaris, "que marxin i ens truquin al 080 o al 112".

Anar al contingut