Cada cop més divorciats demanen reduir la pensió que passen als seus fills

La crisi ha fet augmentar molt les peticions per revisar a la baixa les pensions que els divorciats passen als seus fills. Els jutjats de família alerten que ja s'estan fixant mínims insostenibles.

RedaccióActualitzat
Entre els molts aspectes que està trastocant la crisi n'hi ha un que afecta cada vegada més parelles divorciades. En els últims mesos ha augmentat el nombre de pares que demanen que es revisin les pensions que han de passar a les parelles perquè no poden assumir les quantitats que en el seu dia va fixar el jutge. Això té un efecte directe sobre els fills. Algunes pensions alimentàries s'han reduït fins als 100 euros al mes.

En alguns jutjats de família, les peticions de modificació de sentències de pensió alimentària en situació de divorci han augmentat un 20% en dos anys. Una situació que s'ha generalitzat a tot Catalunya, segons els magistrats que porten aquests casos, a causa de l'impacte de la crisi econòmica, que ha fet canviar la situació laboral de moltes parelles divorciades. Els jutjats de família s'estan trobant amb situacions extremes en què les pensions d'alimentació als fills es comencen a fixar en mínims insostenibles.

Mercè Caso, magistrada del jutjat de primar instància número 19 de Barcelona alerta que "hi havia la percepció de fixar com a mínim vital el que havien arribat a ser 200 euros. Ja estem arribant a 150 euros i fins i tot ja s'ha vist algun cas de 100 euros. 100 euros per a un nano per viure és realment una quantitat molt petita, perquè aquest nano no només s'ha d'alimentar, sinó que s'ha de vestir, ha d'anar d'un costat a un altre, o sigui que estem parlant de mínims vitals cada vegada més estrets."

Els jutjats de família recomanen que les modificacions d'aquestes sentències es gestionin a través dels serveis de mediació, perquè d'aquesta manera els acords acostumen a ser millors que els que acaba dictaminant un jutge. Mercè Caso recorda que "la mediació és absolutament confidencial. Parlarem amb absoluta llibertat de tot el que ens afecta i així poder arribar a un acord que ens permeti ajustar la nova despesa familiar a les veritables circumstàncies econòmiques de tots dos."

Des de l'àmbit judicial es recorda que els progenitors tenen l'obligació de fer el que calgui per atendre les necessitats bàsiques dels fills.
Anar al contingut