Un pare i el seu fill comprant els petards per a la revetlla de Sant Joan.
Cal fer un ús responsable dels petards. (Foto: ACN)
Barcelona

Cada any hi ha menys accidents amb petards a la revetlla de Sant Joan

Els metges recomanen refredar la zona afectada de la pell i treure's objectes que conserven la calor, com anells o polseres

RedaccióActualitzat

Els accidents amb petards es redueixen, però encara n'hi ha i van de les cremades lleus als que obliguen a amputar una extremitat. De cara a la revetlla de Sant Joan, és bo saber quins són els primers auxilis abans de córrer a l'hospital per evitar dolor i sobretot seqüeles greus.

Els primers a provar un petard som nosaltres. De tota manera, els accidents per defectes de fàbrica són menors. La majoria són perquè es manipulen malament. Tot i que any rere any s'han anat reduint les ferides pels petards, la nit de Sant Joan de l'any passat se'n van comptabilitzar una mica més de 200 arreu de Catalunya. Les més habituals són les cremades per flamarades.

José Manuel Collado, de la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron, diu què cal fer quan hi ha un accident: "Primer de tot aturar la calor. Cal refredar la zona on ha tingut lloc aquesta cremada. Posar la part afectada sota l'aixeta i que el raig d'aigua li vagi refredant la zona afectada. I si té alguna part de la roba també cremada se l'ha de treure. També ha de treure's qualsevol objecte que porti, com una polsera, un anell, que pugui conservar la calor".

Encara que sembli lleu, és recomanable anar al metge. També cal anar a l'hospital si l'explosió del petard provoca una ona expansiva, perquè a més de la cremada més virulenta, l'impacte fractura algun os. Mullar la ferida torna a ser el recurs immediat, explica el doctor Collado: "Netejar amb aigua, a més de baixar la temperatura, també servirà per a una neteja de tots els productes aliens a la pell. Normalment, aquest tipus de lesions són sagnants. S'ha d'embolicar la ferida amb un llençol net i s'ha de fer compressió per aturar la sang. I, si hi ha una fractura, s'ha d'immobilitzar".

Les espurnes que deixen anar alguns petards són de vegades incontrolables i si van a parar a l'ull són molt perilloses. El doll d'aigua freda torna a ser la primera solució, segons el metge: "Netejar l'ull i fer una oclusió per immobilitzar-lo. Es pot posar una gasa sobre la parpella, tancar l'ull i amb un esparadrap aguantar-ho des del front fins a la galta perquè la mateixa gassa ajudi a mantenir la parpella tancada".

Si el soroll dels petards és de més de 120 decibels, se supera la barrera del so i poden rebentar el timpà. Se sap perquè de l'orella en surt sang i també cal anar a l'hospital. Sense arribar a aquests extrems, un impacte sonor fort pot deixar com a seqüela un xiulet constant i desagradable a l'orella que amb el pas dels dies desapareix.

Tot i que els últims anys les incidències provocades per petards i fogueres han anat a la baixa, Protecció Civil demana extremar les precaucions. El subdirector general de programes de Protecció Civil de la Generalitat, Jaume Guamis, recorda a Catalunya Informació la principal norma que cal tenir en compte: "Totes les activitats que comporten foc, com llançar petards, les fogueres o les cercaviles, s'ha de procurar que estiguin a més de 500 metres d'una massa forestal perquè ho diu la reglamentació i perquè és una mesura de prudència".

Pel que fa a l'interior de pobles i ciutats, Guamis fa aquestes recomanacions: "Abaixin les persianes, no pengin roba als patis, no deixin les finestres obertes". En cas d'accident, cal trucar a un sol número de telèfon que aglutina i gestiona alhora tots els serveis: el 112.

Anar al contingut