Miquel Garriga camina cap a la presa que acaba d'abatre
Miquel Garriga camina cap a la presa que acaba d'abatre
Montmagastre, Artesa de Segre

Cabirols: d'espècie protegida a problema per a agricultors i conductors

Comença la temporada de caça del cabirol, que ha passat de ser una espècie gairebé en extinció a multiplicar-se per cinc en deu anys

RedaccióActualitzat

A principis dels anys 80, el cabirol es donava per extingit a Catalunya, però des dels anys 90 ha anat proliferant. En un primer moment només se'n va detectar presència en algunes àrees del Pirineu i a partir del 2000 es va anar estenent progressivament per diferents zones fins a conquerir pràcticament tot el territori. Segons el Departament d'Agricultura, actualment n'hi ha uns 21.500 exemplars.

 

L'expansió d'aquesta espècie també ha ocasionat alguns problemes, sobretot als cultius, com assegura Josep Trepat, que és viticultor.

"Quan comença a brotar el cep, el cabirol passa i sempre menja la punta verda. Pots veure'l de matinada fent voltes. En veuràs quatre, cinc o sis cabirols junts. Ells van fent, van al seu aire."

Miquel Garriga és caçador i explica que col·laboren a controlar l'expansió d'aquesta espècie.

"Estem ajudant els pagesos amb això, perquè cada vegada és un plaga que va a més. I ajudem a què no faci tan de mal als sembrats, ni a la vinya ni als ametllers. Anem fent control, més o menys per tot arreu, mascles que veiem, doncs els anem controlant."

Miquel Garriga segueix el rastre dels cabirols. Habitualment tarda dies abans de caçar-ne un. Busca un mascle perquè les femelles no es poden caçar fins al setembre. Un cop abatut l'animal, li ha de col·locar un precinte al cap i a la pota i avisar als agents rurals.

♦ El rescat d'un cabirol a Baqueira-Beret es fa viral

Mitjançant precintes, el Departament d'Agricultura té un control de totes les captures que es fan a les àrees de caça. Cada àrea té assignat un nombre determinat d'anelles en funció de la població d'animals que hi ha.

A més de fer malbé els sembrats, el cabirol també s'ha convertit en l'animal que més accidents de trànsit provoca, després del porc senglar.

♦ L'escorxador del Montseny s'amplia per encabir més senglars

 

 

Anar al contingut