Sabadell

Bustos alerta que molts municipis faran fallida si han de retornar els diners que els reclama l'Estat

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha advertit que si els ajuntaments han d'assumir el 100% dels gairebé 300 milions d'euros que els reclama l'Estat, segons la liquidació del finançament autonòmic corresponent al 2008, es provocarà "el col·lapse de moltes hisendes locals", que faran fallida.

Actualitzat
Els municipis espanyols han de tornar 1.500 milions d'euros i, d'aquests, uns 290 corresponen als ens locals catalans. Segons fonts de la FEMP, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, això no és res comparat amb el que vindrà, perquè la liquidació del 2009 podria obligar a tornar uns 4.000 milions d'euros.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, per la seva banda, ha advertit d'un col·lapse en les finances municipals, i demana al govern espanyol un pla de rescat perquè els consistoris puguin continuar prestant els seus serveis amb normalitat. Si no és així, l'any 2011 l'Estat els descomptarà el que han de tornar dels diners previstos pel pròxim exercici. A més, ja no podran disposar dels diners del PlanE i tampoc s'espera una revifada de la construcció que els permeti augmentar els ingressos. Per si no s'hi troba solució, els alcaldes ja busquen alternatives que els permetin millorar els comptes. Però això va per llarg.

En qualsevol cas, i en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, Bustos ha insistit en la necessitat d'abordar al setembre un diàleg "franc i obert" entre el món local i l'executiu espanyol per trobar solucions davant una situació "inviable" per a molts ajuntaments.

Tanmateix, el president de l'FMC ha reconegut que serà un diàleg "difícil, complex i amb una càrrega de tensió important". Tot i això, confia que servirà per trobar una sortida consensuada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut