Washington

Bush rep Obama a la Casa Blanca per encarrilar la transició entre les dues administracions

El relleu a la presidència dels Estats Units ha començat, i el president electe, Barack Obama, ja ha trepitjat la seva nova llar, la Casa Blanca. El president sortint, George Bush, ha mostrat les dependències de la casa a Obama, i la seva dona i també ha aprofitat la trobada per parlar amb el president electe sobre el procés de transició entre totes dues administracions. La trobada, que ha estat qualificada de "relaxada" i "amistosa" pels respectius portaveus, ha durat dues hores. Cap dels dos polítics ha fet declaracions després de la visita, però ha transcendit que han parlat d'economia, de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i de la cimera del G-20 de dissabte que ve. Una trobada, per cert, en què Obama no assistirà.

Actualitzat
Les guerres a l'exterior i la crisi econòmica han centrat la reunió entre George Bush i Barack Obama a la Casa Blanca. L'encara president dels Estats Units i el seu successor a partir del 20 de gener han donat la imatge d'una transició tranquil·la. La reunió era una formalitat habitual en el traspàs de poders a Washington, però ha ofert una nova imatge per a la història amb la primera fotografia d'un president negre entrant a la Casa Blanca. El matrimoni Bush ha ensenyat al matrimoni Obama la que serà la seva residència els pròxims quatre anys i el president electe ha trepitjat per primer cop el despatx oval. Bush ha fet un recorregut amb el president electe per l'interior de la Casa Blanca, inclosa l'habitació de Lincoln, i pel Jardí Rosa a l'exterior de la mansió. Bush també ha ensenyat a Obama part dels racons més interessants de la residència, com ara la sala privada de treball del president, o el gimnàs.

Tant Obama com Bush s'han esforçat per evitar al màxim les situacions de fricció i per això s'ha decidit suprimir les declaracions a la premsa. Els respectius portaveus s'han afanyat a explicar que la trobada ha estat "bona, constructiva, relaxada i amistosa". A més, la portaveu de la Casa Blanca ha dit que "el mandatari ha gaudit de la visita del president electe i s'ha compromès una vegada més a facilitar el procés de transició".

Salvar General Motors

Però, a banda dels simbolismes, Bush i Obama han parlat de qüestions com les guerres iraquiana i afganesa, i de la crisi financera. Segons algunes fonts, Obama ha demanat a Bush que actuï amb rapidesa per salvar la malmesa indústria automobilística de Detroit, on empreses com General Motors passen greus dificultats. El diari "The New York Times", que cita fonts pròximes a la reunió, va més enllà i diu que Bush activarà un pla de rescat immediat per al sector.

Per la seva banda, Obama pretén anul·lar per decret algunes de les lleis més polèmiques.

Bush ha expressat reiteradament el seu "ple suport" a Obama en el procés de transició de poders i s'ha compromès a garantir que el traspàs es faci sense incidents. Ha assegurat que serà una les prioritats del temps de mandat que li queda. Per la seva banda, Obama ha agraït a Bush la predisposició a facilitar la transició al nou equip de govern i poder treballar en un ambient de cooperació.

Aquesta és la segona visita d'Obama a la Casa Blanca, ja que el 25 de setembre hi va anar per participar en una reunió d'urgència que va convocar el president Bush, amb l'equip econòmic del govern per tractar sobre la crisi financera.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut