Sofia

Bush promet millors relacions i una possible integració a l'OTAN a Sèrbia si facilita la independència de Kosovo

El president nord-americà, George Bush, és a Bulgària, última escala de la seva gira europea. Bush, que a primera hora ha passat revista a les tropes, s'ha de reunir amb el president búlgar i també amb el primer ministre d'aquell país. Una vegada més, l'escut de defensa nord-americà a Europa i la independència de Kosovo són els principals temes de l'agenda de Bush. Precisament des de Sofia, Bush ha promès millorar relacions bilaterals amb Sèrbia si aquest país facilita la independència de Kosovo. Fins i tot, ha fet menció a una possible integració de Sèrbia a l'OTAN. Belgrad, però, ha reiterat el seu rebuig a la independència de Kosovo, ignorant els oferiments del president nord-americà.

Actualitzat

George Bush continua apostant per la independència de Kosovo en la seva gira europea i avui, des de Bulgària, ha insistit que "ara és el moment que avanci el pla d'Ahtisaari". Es tracta d'un pla presentat al febrer per l'enviat especial de l'ONU, l'expresident de Finlàndia Martti Ahtisaari, que preveu la independència d'aquesta província de majoria albanesa, inicialment sota tutela internacional i més endavant de manera plena.

Sèrbia s'hi oposa frontalment amb el suport de Rússia, que ha amenaçat de fer servir el seu dret de veto al Consell de Seguretat de l'ONU per bloquejar el pla. Belgrad ha reiterat avui el seu rebuig a la independència de Kosovo i ha ignorat l'oferiment de Bush.

Per aquesta raó, avui Bush ha volgut temptar el govern de Belgrad perquè accepti l'escissió de la província del sud: "Al mateix temps que busquem la independència de Kosovo, hem de deixar clar a Sèrbia que hi ha un camí cap endavant, potser dins l'OTAN, potser dins la Unió Europea i, definitivament, millors relacions amb els Estats Units."

Uns 3.500 agents de la policia búlgara vetllen per la seguretat del president nord-americà a la capital de país, on ha estat rebut amb tots els honors. George Bush s'ha entrevistat, entre d'altres, amb el primer ministre de Bulgària, Serguei Stanixev.

Aquest dissabte, unes 200 persones s'han manifestat pel centre de Sofia per protestar per la visita de Bush i exigir al govern búlgar el replegament de les tropes destinades a l'Iraq.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut