Sharm al-Sheik

Bush manté l'esperança d'aconseguir un acord de pau al Pròxim Orient

L'administració americana continua confiant en la pau al Pròxim Orient malgrat els desencisos dels últims anys. Així ho ha expressat el president dels Estats Units, George Bush, en el Fòrum Econòmic Mundial al balneari egipci de Sharm al-Sheik. Bush creu que es pot arribar a acords significatius al Pròxim Orient abans que acabi el seu mandat a finals d'aquest any. Per això insta Israel que rebaixi les restriccions als palestins i demana que els països de la regió s'uneixin davant del terrorisme. El mandatari nord-americà ha aprofitat la trobada per carregar de nou durament contra Iran, a qui responsabilitza dels mals de tota la zona.

Actualitzat
Bush ha variat lleument el seu discurs en la inauguració Fòrum Econòmic Mundial. Fa pocs dies elogiava al Parlament hebreu l'aliança històrica dels Estats Units amb Israel i no va parlar del procés de pau. Ara, a Sharm al-Sheik, aposta per suavitzar les restriccions imposades als palestins per tal d'assolir un acord de pau abans de final d'aquest any, quan expira el seu mandat.

Bush assegura que "Israel ha de fer forts sacrificis per la pau". Tot i aquest canvi de discurs, el president nord-americà no ha modificat les línies mestres que han regit la seva política exterior a la zona, amb tèbies crides als seus aliats per a emprendre reformes democràtiques. De fet, no ha concretat què hauria de millorar Israel per avançar en la pau, tot i que la Casa Blanca assegura que Bush i el primer ministre palestí, Salam Fayad, han parlat dels assentaments israelians en una reunió abans de la cimera econòmica.

L'administració nord-americana si que té el mateix discurs cap al bàndol palestí. Els ha demanat que combatin el terrorisme i "segueixi construint les institucions d'una societat lliure i pacífica". Tot i això, Bush ha estat suau en una intervenció orientada a recuperar la confiança de governants de la regió. El president dels Estat Units ha apel·lat als països àrabs "especialment els rics en petroli, a aprofitar aquesta oportunitat per invertir en el poble palestí i superar vells ressentiments cap a Israel".

L'Iran, font de tots els mals

A banda del tema palestí, Bush ha tractat un dels seus temes preferits, el dels "estats delinqüents". El cap de la Casa Blanca ha demanar el suport contra Iran dels seus aliats, amb qui comparteix un temor comú cap als aspiracions nuclears del règim de Teheran. Ha tingut paraules dures i ha assegurat que "permetre que el principal patrocinador mundial del terrorisme aconsegueixi l'arma més mortífera seria una traïció imperdonable a les generacions futures".

Per Bush, l'Iran és el centre dels problemes d'extremisme i terrorisme de la regió. La Casa Blanca relaciona el règim de Teheran amb l'activitat de Hezbollah al Líban, Hamas en els territoris palestins i les milícies xiïtes a l'Iraq. També apunta que es comença a veure la mà de Teheran a l'Afganistan.

Amb el discurs d'avui, que ha estat rebut amb poc entusiasme, Bush posa el punt final a una gira pels territoris del Pròxim Orient, en què va visitar Israel i l'Aràbia Saudita.
Anar al contingut