Ruanda

Bush: "La renúncia de Castro ha de ser l'inici de la transició democràtica a Cuba"

El president dels Estats Units, George Bush, espera que la renúncia de Fidel Castro per continuar al poder obri les portes a un període de transició cap a la democràcia a Cuba. Bush, que és a Ruanda en una nova etapa de la seva gira africana, ha expressat el desig que els presoners polítics del règim cubà puguin ser els primers a beneficiar-se d'aquests eventuals canvis. El president nord-americà ha instat la comunitat internacional a treballar per fer possible les reformes a l'illa. Unes reformes que haurien d'acabar amb unes "eleccions lliures i justes".

Actualitzat

Poques hores després que Fidel Castro anunciés que no reprendrà l'exercici de la presidència del Consell d'Estat ni la comandància en cap, Bush ha afirmat que la renúncia del president cubà ha de ser l'inici de la transició democràtica a l'illa. En aquest sentit, el president nord-americà ha instat la comunitat internacional a treballar amb el poble cubà per començar a construir les institucions necessàries per la democràcia. Unes reformes que haurien d'acabar amb unes "eleccions lliures i justes", ha sentenciat Bush des de Ruanda, on ha fet la tercera parada de la seva gira per Àfrica, que també l'ha portat al Benín i a Tanzània i que el portarà a Ghana i a Libèria.

El president nord-americà ha manifestat també que la renúncia de Fidel Castro és especialment rellevant pels efectes que comportarà sobre els cubans, els quals "són els que han patit, els que han estat empresonats per les seves creences i a qui se'ls ha negat viure en una societat lliure".

En les seves declaracions, Bush ha augurat que la sortida del poder de Castro crearà un debat en la comunitat internacional, així alguns parlaran de la necessitat de promoure l'estabilitat a Cuba, mentre "els presoners polítics continuaran empresonats i les condicions humanes continuaran sent patètiques en molts casos". Així doncs, per Bush, la transició democràtica de Cuba hauria de ser posar en llibertat els personers polítics.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut