São Paulo

Bush i Lula firmen un acord comercial per a la producció d'etanol, un biocombustible que permet reduir la dependència del petroli

El president dels Estats Units, George Bush, i el del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, han anunciat la firma d'un acord comercial sobre la producció d'etanol, un biocombustible que permet reduir la dependència del petroli. Bush és al Brasil dins d'una gira per cinc països de l'Amèrica Llatina que s'interpreta com una maniobra de Washington per contrarestar la influència creixent d'Hugo Chávez al continent. Després del Brasil, Bush visitarà l'Uruguai, Colòmbia, Guatemala i Mèxic.

Actualitzat

George Bush va arribar ahir a la nit al Brasil, on ha començat la seva gira llatinoamericana. Més de 6.000 persones han sortit al carrer a São Paulo per mostrar el seu rebuig a la visita del president dels Estats Units, amb missatges com "Fora Bush" o "Enemic de la humanitat", i crits de "bel·licista" i "contaminador". El president nord-americà també visitarà l'Uruguai, Colòmbia, on les guerrilles d'esquerra han anunciat sabotatges, Guatemala i Mèxic.

A les marxes contra Bush s'hi ha sumat Greenpeace, ja que creu que les seves polítiques són contràries a la lluita contra l'escalfament de la Terra. De fet, un dels temes clau de la visita de Bush al Brasil han estat els biocombustibles. L'acte estrella de la jornada ha estat la firma d'una declaració conjunta de Bush i Lula anunciant un acord per compartir tecnologia de producció d'etanol. El Brasil és el principal productor de biocombustibles del món, ja que dedica 5,6 milions d'hectàrees al cultiu de canya de sucre que produeixen 18.000 litres d'etanol cada any.

La gira de Bush busca formar un front contra el veneçolà Hugo Chávez que l'ajudi a consolidar les democràcies a la regió enfront del populisme. En l'agenda del president nord-americà també hi ha el narcotràfic, la immigració il·legal i l'intercanvi comercial. En una entrevista concedida a diversos mitjans llatinoamericans amb motiu de la gira, Bush s'ha compromès a "batallar durament" per aconseguir que el Congrés ratifiqui els Tractats de Lliure Comerç amb el Perú i Colòmbia, però ha reconegut que "serà un vot complicat", ja que la majoria demòcrata a les dues cambres és més proteccionista que ho eren els republicans.

Després del Brasil la següent escala serà Montevideo, la capital de l'Uruguai. Bush hi arribarà en plena polèmica entre els membres més radicals i els més moderats de la coalició governant d'esquerres, el Front Ampli; una polèmica endegada per la ministra de Desenvolupament Social, Marina Arismendi, cap del Partit Comunista, que en assabentar-se de la visita de Bush el va qualificar de "bel·licista", "execrable" i "assassí". Els partits més moderats de la coalició no només han rebutjat les paraules de la ministra sinó que s'han plantejat denunciar-la per haver lesionat "l'honor d'un cap d'estat estranger". La visita de Bush a Montevideo, que respon a una invitació del president de l'Uruguai que li va fer l'any passat, quan els dos mandataris es van reunir a la Casa Blanca, pretén acostar posicions per aconseguir un Tractat de Lliure Comerç entre els dos països, acord al qual s'oposen la majoria de partits de la coalició.

Després de l'Uruguai, Bush anirà a Colòmbia, en una visita de clar suport polític al president liberal Álvaro Uribe en la seva lluita contra la guerrilla i el narcotràfic. Colòmbia és el tercer país que rep més ajuda militar dels Estats Units després d'Israel i Egipte. En concret, més de 3.500 milions de dòlars anuals. Una quantitat que Bush vol augmentar fins als 3.900 milions. Les últimes etapes de la gira del president nord-americà seran Guatemala i Mèxic. En aquest últim país, Bush i Calderón esperen rellançar l'agenda bilateral que va quedar paralitzada amb l'anterior president, Vicente Fox. Una agenda centrada en la reforma migratòria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut