Washington

Bush i Blair descarten la retirada militar de l'Iraq però admeten com un dels errors més greus els abusos de la presó d'Abu Ghraib

El president dels Estats Units, George W. Bush, i el seu principal aliat, el primer ministre britànic, Tony Blair, han defensat amb contundència la seva actuació a l'Iraq després de reunir-se a la Casa Blanca. A més, han donat suport absolut al govern iraquià i s'han posat la medalla per la feina feta al país. En un dels moments de popularitat més baixa als seus respectius països, segons les enquestes, els dos mandataris han reconegut errors. El més important, per Bush, són els abusos d'Abu Ghraib. Ni Bush ni Blair, però, han concretat dates sobre el calendari de retirada de tropes i el president nord-americà ha insistit que mantindran el nivell de tropes necessari.

Actualitzat

Després d'una reunió a la Casa Blanca, el president dels Estats Units i el primer ministre britànic han expressat el seu suport al nou govern iraquià. El president nord-americà, a més, ha afirmat que el seu país mantindrà a l'Iraq el nombre de tropes necessàries per sustentar la seguretat i acabar amb el terrorisme després de fer una defensa aferrissada de la seva actuació al país àrab. Així doncs, Bush ha dit que, de moment, es mantindran els 132.000 soldats en el cas dels Estats Units i 8.000 en el cas britànic.
Per tant, ni Bush ni Blair han concretat dates sobre el calendari de retirada de tropes. El president nord-americà ha insistit que mantindran el nivell de tropes necessari i que la sortida la decidiran els comandaments militars sobre el terreny. Tots dos han reiterat també que el més important ara és donar suport al govern d'unitat nacional iraquià sorgit de les urnes, i Blair ha dit que tota la comunitat internacional s'ha d'afegir a aquest suport.

Tanmateix, tots dos han reconegut errors, en un dels moments de més baixa popularitat als seus respectius països, segons les enquestes. El més important, per Bush, sens dubte, són els abusos d'Abu Ghraib. L'Iran ha estat l'altre gran protagonista de l'entrevista mantinguda per tots dos dirigents. Bush ha insistit que volen resoldre la crisi per la via diplomàtica i, tot i que no descarta oferir incentius als iranians, ha puntualitzat que abans Teheran ha de suspendre el programa d'enriquiment d'urani.

La reunió entre els dos dirigents, que continuarà aquest divendres, se celebra després que el primer ministre britànic es va desplaçar dilluns passat a l'Iraq per intercanviar impressions amb el nou primer ministre, Al-Maliki. Tots dos van insistir a deixar enrere el passat i caminar per reforçar la tendra democràcia iraquiana. Abans de la trobada algunes informacions periodístiques donaven a conèixer que les administracions nord-americana i britànica esperen poder reduir els efectius respectius de 133.000 a 100.000 i de 8.000 a 5.000 des d'ara fins a finals d'any. En aquests mesos, la coalició traspassaria el control de la seguretat en diverses províncies de manera progressiva.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut