Washington

Bush i Blair coincideixen que cal "un nou enfocament" a l'Iraq

El president dels Estats Units, George W. Bush, i el primer ministre britànic, Tony Blair, han coincidit a afirmar que és necessari donar "un nou enfocament" a la seva estratègia a l'Iraq. Els dos mandataris s'han mostrat d'acord que l'informe de recomanacions de la Comissió bipartidista dels Estats Units fet públic dimecres passat mostra "un camí cap endavant important", segons paraules de Bush. El president nord-americà ha admès que "la situació és dolenta", mentre que Blair ha apuntat que "'les conseqüències d'un fracàs són greus".

Actualitzat

Els dos principals impulsors de la invasió de l'Iraq han analitzat les conclusions de l'"informe Baker", el document elaborat conjuntament per experts republicans i demòcrates que intenta posar una mica de llum sobre la situació al golf Pèrsic i que, en línies generals, proposa més diplomàcia i menys acció militar.

Tant Bush com Blair han reiterat que la seva aliança és més forta que mai. Els dos líders han insistit en la importància de mantenir-se a l'Iraq lluitant per vèncer els extremismes, tant interiors com exteriors, que volen impedir que la democràcia s'instal·li als països àrabs.

Els dos líders han manifestat que l'èxit del conflicte iraquià depèn d'una batalla molt més àmplia: la dels moderats contra els extremistes en tot el Pròxim Orient. Bush, per exemple, ha donat a entendre que està totalment d'acord amb una de les 79 recomanacions de la comissió bipartidista, la que planteja que resoldre el conflicte iraquià està vinculat a una solució del conflicte araboisraelià.

El que Bush no s'ha mostrat disposat a acceptar és a obrir un diàleg directe amb països de la regió com l'Iran o Síria, per tal d'involucrar-los en un hipotètic final de la violència a l'Iraq. Segons el president dels Estats Units, "els països que participin en aquestes converses no han de finançar el terrorisme, sinó que han d'ajudar a sobreviure una jove democràcia".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut