Nova York

Bush diu a l'ONU que vol una solució diplomàtica a la crisi amb l'Iran i demana suport per a la democràcia al Pròxim Orient

El president dels Estats Units, George W. Bush, ha demanat davant la 61a Assemblea General de l'ONU a Nova York el suport internacional a la democràcia que s'enfronta al terrorisme al Pròxim Orient i s'ha pronunciat per una solució diplomàtica a la crisi nuclear amb l'Iran. Bush ha dit que els Estats Units no tenen cap problema amb l'existència d'un programa nuclear civil a l'Iran, però ha advertit Teheran que si continua endarrerint el tema farà tot el possible perquè el Consell de Seguretat els imposi sancions econòmiques.

Actualitzat

El president dels Estats Units s'ha adreçat directament al poble iranià per dir-los que "el gran obstacles al vostre futur és que els vostres mandataris han triat negar-vos la llibertat i fer servir els recursos del país per patrocinar el terrorisme i buscar la fabricació d'armament nuclear".

Per Bush, n'hi ha prou amb la suspensió "verificable" de l'enriquiment d'urani per poder iniciar un diàleg sobre el futur d'un programa nuclear civil a l'Iran.

Pel que fa al conjunt del Pròxim Orient, el president nord-americà ha afirmat que "ens trobem davant d'una clara lluita ideològica, entre els terroristes extremistes que no s'aturen davant de res i els moderats". Bus ha assegurat que els Estats Units "no volen una guerra" contra l'islam sinó una aliança amb les forces moderades del Pròxim Orient per buscar l'estabilitat de la regió a través de la democràcia i el creixement econòmic.

A l'obertura de l'Assemblea General, Kofi Annan ha fet una crida enèrgica a la comunitat internacional perquè posi fi d'una vegada per totes als conflictes del Pròxim Orient.

Bush i Chirac acosten posicions respecte a l'Iran

Just abans que s'iniciés la primera sessió s'han celebrat, com és habitual, algunes trobades bilaterals, com la que han mantingut el president dels Estats Units, George Bush, i el seu homòleg francès, Jacques Chirac. Els dos caps d'estat han debatut sobre les seves divergències respecte a la crisi nuclear amb l'Iran. A la sortida de la reunió, Chirac ha assegurat que Washington i París mantenen una mateixa perspectiva sobre aquest conflicte.

El mandatari francès ha assegurat que el seu govern està en la mateixa sintonia que Washington sobre aquesta crisi. Jacques Chirac, que ahir es va manifestar en contra de la imposició de sancions contra l'Iran, ha dit que la Unió Europea no negociarà amb els iranians mentre no aturin el seu programa nuclear. Per la seva banda, George Bush ha insistit que el seu govern demanarà al Consell de Seguretat de l'ONU que aprovi la via sancionadora contra Teheran si no hi ha avenços en les converses.

Aquesta cimera anual de caps d'estat i de govern de les Nacions Unides és l'última que se celebra sota el mandat de l'actual secretari general, Kofi Annan, que deixa el seu càrrec a finals d'any.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut