Nova York

Bush demana unitat per lluitar contra el terrorisme, que considera una missió generacional

Fa cinc anys, els Estats Units van viure els pitjors atemptats de la seva història. Tres mil morts a Nova York, Washington i Pennsilvània. El temps ha ajudat a assimilar la tragèdia, però no ha pogut fer oblidar ni el dolor dels familiars ni els dubtes sobre els fets. La versió oficial de l'11-S explica que dos avions es van encastar contra les Torres Bessones de Nova York i que un tercer ho va fer contra el Pentàgon. Però no tothom ho té tan clar i alguns familiars de les víctimes demanen que s'obri una nova investigació. Paral·lelament, George Bush ha demanat unitat als ciutadans nord-americans per lluitar contra el terrorisme, que considera una missió generacional.

Actualitzat

Fins aquesta matinada s'han allargat els actes de commemoració dels atemptats de l'11 de setembre contra les Torres Bessones de Nova York. L'encesa de dos làsers simbolitzant els desapareguts edificis ha posat el punt final al record d'uns atacs que van deixar prop de 3.000 víctimes. Durant el dia s'han fet quatre minuts de silenci a la "zona zero". El primer a les 8.46, quan el primer avió va impactar contra la torre nord del World Trade Center. L'últim, coincidint amb el moment de la caiguda de la segona torre. Als altres dos escenaris d'aquell tràgic dia, el Pentàgon i Pennsilvània, també s'han celebrat actes en record de les víctimes.

Aquesta matinada, en un missatge televisat al país, el president George Bush ha demanat als nord-americans "unitat" per fer front al terrorisme i ha assegurat que algun dia trobaran Bin Laden i el portaran davant de la justícia. En un discurs de poc més d'un quart d'hora des del Despatx Oval, Bush ha afirmat que "derrotarem els nostres enemics, protegirem el nostre poble, i convertirem el segle XXI en una era daurada de llibertat humana". Segons Bush,  si no s'aconsegueix la victòria al Pròxim Orient, les generacions següents heretaran un món ple de terroristes armats amb armes nuclears. El discurs del president nord-americà ha culminat la jornada d'actes commemoratius dels atemptats de l'11-S.

Una jornada dedicada als actes de record de la tragèdia

La visita del president dels Estats Units, George Bush, a la "zona zero" de Nova York ha marcat l'inici dels actes commemoratius dels atemptats de l'11 de setembre, amb la col·locació de corones de flors al World Trade Center, on s'aixecaven les Torres Bessones, en record de les tres mil persones que hi van perdre la vida ara fa cinc anys. Bush ha estat acompanyat del governador de Nova York, George Pataki, l'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, i de la seva dona, Laura Bush.

No gaire lluny de la cerimònia, una vintena de persones es manifestaven en contra de la política de Bush i la guerra a l'Iraq.

A continuació, el president Bush s'ha dirigit, amb la seva dona, a la capella de Saint Paul, per assistir a un servei religiós en memòria de les prop de tres mil víctimes dels atemptats.

Cap a tres quarts de nou del matí han començat els actes de commemoració dels atemptats a la "zona zero". Concretament, a les 8.46 h (hora local) s'ha guardat un minut de silenci en record del moment exacte en què el primer avió que havia estat desviat pels terroristes va impactar contra la torre nord de les Torres Bessones. Després han començat a sonar a la vegada totes les campanes de les esglésies de Nova York. Un segon minut de silenci s'ha guardat a les 9.03 h, per marcar l'instant en què es va estavellar contra la torre sud l'altre avió segrestat pels terroristes suïcides. Els minuts de silenci s'han repetit a les 9.59 h, i a les 10.29 h per recordar els moments en què les dues torres es van ensorrar.

En els intervals entre els minuts de silenci s'han llegit els noms de les persones que van morir en els atemptats amb música clàssica de fons, al mateix temps que supervivents i familiars de les víctimes han col·locat flors al lloc sobre el qual s'aixecaven les torres.

A continuació, Bush ha fet una visita als Bombers de Manhattan, que van dur a terme una gran feina durant els atemptats de l'11 de setembre, amb els quals també ha guardat un minut de silenci.

Una segona cerimònia s'ha iniciat a les 14.30 h al moll de Bayonne, a l'estat de Nova Jersey, davant de la "zona zero", situada al sud de l'illa de Manhattan. L'expresident Bill Clinton, la seva dona i el senador per Nova York han tingut la paraula en aquest acte. Durant aquesta cerimònia, s'ha inaugurat un monument en memòria dels morts.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut