París

Bush carrega contra l'Iran per la negativa a abandonar el seu programa nuclear

El president dels Estats Units, George Bush, té l'Iran entre cella i cella. Un cop més ha tornat a carregar contra el règim de Teheran per la seva negativa a abandonar el programa nuclear. Ho ha fet des de l'Elisi, on s'ha reunit amb el president francès, Nicolas Sarkozy, per tractar les relacions bilaterals entre Washington i París i intercanviar opinions sobre l'Afganistan, l'Iraq i el canvi climàtic. Bush ha reaccionat en la seva compareixença davant la premsa a la nova negativa iraniana de retirar el seu desenvolupament nuclear que els havia proposat la diplomàcia europea.

Actualitzat
Bush assegura que se sent decepcionat per la tossuderia iraniana de mantenir els seus projectes nuclears. A més de carregar contra el règim de Teheran, el president dels Estats Units ha aprofitat per advertir els amics de l'Iran. Bush ha avisat Síria que s'aparti de les ambicions nuclears iranianes i deixi de donar suport a l'actuació al Líban del grup xiïta proiranià Hezbollah.

Sarkozy, que ha comparegut en roda de premsa amb el líder nord-americà, ha coincidit amb les paraules de Bush i ha qualificat el programa nuclear iranià de "gran problema". També ha demanat a Síria que es "desenganxi" dels intents de Teheran d'aconseguir armament nuclear.

La negativa iraniana

Les declaracions de Bush i Sarkozy arriben després que el govern iranià ha declarat que no té intenció de suspendre l'enriquiment d'urani. D'aquesta manera, Teheran diu no al paquet de mesures econòmiques proposat avui pel cap de la diplomàcia europea, Javier Solana.

Solana s'ha desplaçat a Teheran per posar davant les autoritats iranianes un paquet de propostes que volen resoldre els problemes que planteja el programa nuclear iranià a la comunitat internacional. El portaveu iranià ja ha advertit que si acceptar les propostes implica tancar el programa nuclear, la resposta és negativa. La diplomàcia europea ja havia reconegut aquesta setmana que les negociacions serien difícils.

Bush és a la capital francesa després de visitar el papa Benet XVI al Vaticà. La visita de dos dies a París forma part de la gira que el president nord-americà ha fet per Europa i que acabarà a Londres i Belfast. Fins ara sempre ha mantingut que prefereix l'opció diplomàtica per aconseguir que l'Iran abandoni les seves activitats nuclears, però ha advertit que "totes les opcions estan sobre la taula".

Afganistan, canvi climàtic i Pròxim Orient

Bush també s'ha referit a l'Afganistan, on la situació ha empitjorat en l'últim any, i ha demanat més implicació per part dels seus socis europeus. França, que adverteix que la solució no pot ser només militar, té previst enviar 700 soldats addicionals als més de 1.400 que ja té destinats en la força de l'OTAN desplegada al país.

Els presidents, que també han repassat assumptes com el canvi climàtic o la ronda de Doha, han analitzat la situació a l'Orient Mitjà i Bush ha reiterat el seu convenciment que encara és possible arribar a un acord de pau entre israelians i palestins abans que expiri el seu mandat al gener.

Finalment, i en una aportació molt més lleugera, Bush ha lloat la dona de Sarkozy, Carla Bruni, i ha afirmat que, després d'haver sopat amb la parella a l'Elisi, pot "entendre per què Sarkozy s'hi va casar".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut