Washington

Bush avala el pla d'Olmert de retirar-se unilateralment de Cisjordània

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, és als Estats Units en la primera visita des que va ser elegit primer ministre d'Israel a les eleccions del mes de març passat. Aquest dimarts s'ha reunit per primera vegada amb el president Bush i avui farà una al·locució davant del Congrés, un privilegi reservat només per als aliats més propers de Washington. I és que l'entesa s'ha fet més evident després que Bush ha coincidit públicament amb les intencions del nou govern israelià respecte al "full de ruta" i sobre el projecte de retirada unilateral de Cisjordània.

Actualitzat

El president dels Estats Units veu amb bons ulls el pla unilateral de retirada de Cisjordània previst pel govern d'Israel. El primer ministre israelià, Ehud Olmert, li ha traslladat la iniciativa durant una reunió a la Casa Blanca. Segons Bush, el pla pot ser un bon pas per arribar finalment a un acord de pau. Segons el primer ministre hebreu, el projecte, que suposa la delimitació de les fronteres d'Israel, reduirà les friccions amb els palestins.

Olmert indica que la voluntat de Jerusalem és seguir el "full de ruta" pel procés de pau, però que no poden esperar eternament a que els palestins s'avinguin a negociar. En aquest sentit, tant ell com Bush assenyalen el govern de Hamas com a la gran preocupació ara mateix al Pròxim Orient, i reiteren que el moviment islamista ha de renunciar a la violència i reconèixer l'estat d'Israel.

Prova de foc per a Olmert

Tot i la calorosa rebuda de l'administració nord-americana, la visita d'Olmert a Washington era una autèntica prova de foc. Washington només ha donat per bo el "full de ruta" de Sharon i fins i tot considerava el pla Olmert contrari als seus principis. Tant és així que dijous passat, en un comunicat conjunt firmat per la secretària d'Estat nord-americana i el ministre saudita d'Afers Estrangers es deia que els Estats Units i l'Aràbia Saudita "expressen la seva oposició a tota mesura unilateral (...) que pugui condicionar el resultat de les negociacions sobre l'estatut final o minar els progressos cap a una solució amb dos estats".

Olmert ha hagut de respondre a una vintena de preguntes relatives al pla de retirada de Cisjordània i convèncer amb les seves respostes la Casa Blanca que, en qualsevol cas, farà tot el possible per negociar amb el president palestí, Mahmud Abbas, abans de procedir a qualsevol acció unilateral.

En una entrevista concedida a la CNN abans del viatge als Estats Units, Olmert va dir que la negociació amb els palestins és difícil, per no dir impossible. Segons el primer ministre israelià, Abbas no té cap poder efectiu des de l'arribada al govern de Hamas. "Abbas -ha dit Olmert- és impotent. És feble. És incapaç d'aturar fins i tot les accions terroristes entre els mateixos palestins. En aquesta situació com podria negociar seriosament amb Israel i assumir la responsabilitat de resoldre els problemes essencials que ens enfronten?".

Però els EUA no volen que es llenci la tovallola en aquest punt. Han insistit perquè Olmert parli amb Abbas i l'han convençut. En sortir de la reunió, el primer ministre israelià ha assegurat: "Faré tots els esforços possibles. I per estudiar-ho amb atenció, em reuniré amb el president de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas. No hem decidit quan exactament, però serà aviat. Faré tot el que pugui per crear les circumstàncies necessàries perquè aquestes negociacions se celebrin."

Durant la reunió també s'ha tractat el contenciós amb l'Iran. Pel líder israelià, el règim dels ayatollahs és ara per ara la principal amenaça per a l'estabilitat de la regió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut