Rússia

Bush assegura que la declaració del G8 sobre el Pròxim Orient aborda "per primera vegada" les autèntiques arrels del conflicte

El president dels EUA, George W. Bush, ha valorat molt positivament la declaració del G8 sobre el Pròxim Orient, perquè "per primera vegada hem començat a atacar de veritat les arrels del conflicte", que no són altres que el terrorisme de Hezbollah i de Hamas i aquells que li donen suport. Bush ha senyalat amb el dit Síria i l'Iran de ser els responsables de protegir i sostenir Hezbollah.

Actualitzat

La declaració del G8 sobre el Pròxim Orient assenyala directament com a responsables directes de la crisi actual Hamas i Hezbollah per haver atacat Israel i haver entrat en el seu territori pel fet d'haver matat i segrestat tres soldats. Pel que fa a Israel, la declaració reconeix el seu dret a l'autodefensa, però li demana que eviti la mort de civils innocents, la destrucció d'infraestructures i la desestabilització del govern democràtic del Líban.

La declaració fa quatre demandes com a condició per aturar la violència: l'alliberament dels soldats segrestats a Gaza i el Líban, la fi dels atacs contra territori isrealià, el final de les operacions militars i la ràpida retirada de les forces israelianes de Gaza i l'alliberament dels ministres i diputats palestins detinguts per Israel.

El consens sobre aquesta declaració, segons s'ha filtrat al final de la cimera, va ser possible gràcies a una trobada bilateral entre Tony Blair i Vladímir Putin.

Bush i Putin, "preocupats" per la falta de resposta de l'Iran

Els presidents de Rússia i els EUA, Vladímir Putin i George W. Bush, respectivament, han expressat la seva "preocupació" per la falta de resposta de l'Iran a l'oferiment internacional sobre el seu programa nuclear.

En un comunicat conjunt, emès al marge de la cimera del G8, els dos mandataris lamenten "la falta, per part del govern iranià, d'una implicació seriosa en la proposta" presentada pels cinc països membres permanent del Consell de Seguretat més Alemanya.

Una oferta, presentada el 6 de juny a Teheran pel cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, conté diversos incentius adreçats a l'Iran perquè s'avingui a suspendre el seu programa nuclear.

Anar al contingut