Washington

Bush assegura que els EUA donaran suport als cubans per aconseguir una transició democràtica

El president dels Estats Units ha trencat el seu silenci sobre la situació a Cuba a través d'un comunicat en què explica que no oblidarà els noms dels que obstaculitzen la transició a la democràcia. George Bush ha dit també que té preparada tota l'ajuda humanitària que puguin necessitar els cubans i ha instat la comunitat internacional perquè s'uneixi a la lluita per aconseguir que el poble cubà tingui dret a decidir el seu futur. L'Havana ha respost per boca del diari "Granma", el rotatiu oficial del govern, que ha dit que tot està a punt per defensar el país. Es tracta d'unes paraules del mateix Raúl Castro, el nou cap d'Estat cubà, que va pronunciar fa dos mesos en un acte a l'illa.

Actualitzat

El president dels Estats Units ha parlat sobre la crisi desfermada a Cuba per la malaltia de Fidel Castro. Ho ha fet amb un comunicat escrit, en què convida els cubans a treballar per un canvi democràtic perquè el poble cubà pugui viure per a la democràcia i la llibertat. George Bush critica el traspàs de poders al germà de Castro, perquè -diu- nega als cubans el dret a escollir els seus governants.

El president nord-americà també es compromet a donar ple suport als esforços dels cubans per aconseguir una transició democràtica i, en aquest sentit, ha dit que "els Estats Units supervisen la situació de Cuba després de l'anunci" i que "vigilaran de ben a prop aquells que obstaculitzin el desig d'una Cuba lliure". Aquesta declaració és la més dura que ha fet fins ara el govern nord-americà des que es va donar a conèixer la malaltia de Castro.

Així doncs, en el cas que s'obri un procés de canvi a l'illa, els EUA estan disposats a donar un suport incondicional al poble cubà i han anunciat que estan llestos per aportar l'ajuda humanitària que es necessiti per ajudar-lo.

El pronunciament dels Estats Units sobre la crisi cubana esperona també els moviments de l'oposició al règim castrista, especialment la de l'exili a Miami. Mentrestant, continua el mutisme sobre l'estat de salut del president cubà i el seu germà i substitut al poder continua sense aparèixer públicament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut