Hanoi

Bush afirma des del Vietnam que la lliçó d'aquella guerra demostra que els EUA no poden abandonar l'Iraq

El president dels Estats Units, George Bush, creu que l'experiència de la guerra del Vietnam, d'ara fa 31 anys, demostra que cal mantenir la presència militar a l'Iraq. En un escenari tan simbòlic com el mateix Vietnam, Bush ha comparat per primera vegada les dues campanyes militars i n'ha extret una lliçó concreta: "Guanyarem si no abandonem." Des de Hanoi, on participarà en la Cimera de la Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), Bush ha celebrat que els Estats Units i el Vietnam s'hagin reconciliat "per sobre de les diferències que hi ha haver durant la guerra" i ha afegit que això demostra com "es poden deixar enrere les diferències en virtut del bé comú".

Actualitzat

Bush, que després de Bill Clinton és el segon president nord-americà que visita el Vietnam, ha demanat paciència en relació amb l'Iraq i ha advertit que fa falta temps "perquè la ideologia de l'esperança s'imposi a la de l'odi". La comparació entre les guerres iraquiana i vietnamita, que fins ara la Casa Blanca havia evitat, s'ha convertit en inevitable durant aquesta visita oficial.

Malgrat la derrota nord-americana al Vietnam, que va marcar tota una generació de ciutadans, George Bush considera que l'exèrcit ha de continuar a l'Iraq i que els Estats Units "guanyarem si no abandonem". Respecte al govern vietnamita, des de la Casa Blanca han deixat clar que la visita de Bush no ha de servir "per mirar enrere, sinó endavant, en les àrees de cooperació".

Bush ha dinat aquest divendres a Hanoi amb el primer ministre australià, John Howard, que és un dels principals aliats dels Estats Units en la guerra a l'Iraq. La trobada entre Bush i Howard ha estat la primera de les reunions bilaterals que el dirigent nord-americà tindrà a Hanoi al marge de l'APEC. Aquestes entrevistes se centren, principalment, en el programa nuclear de Corea del Nord. Precisament, en arribar al sud-est asiàtic, Bush va demanar a Pyongyang que prengui mesures concretes per aturar el seu programa nuclear.

Anar al contingut