Washington

Bush acomiada Olmert i Abbas assegurant que Washington tindrà un paper actiu en les negociacions de pau

Els Estats Units tindran un paper actiu en les negociacions de pau per al Pròxim Orient. Així ho ha dit el president nord-americà, George W. Bush, després que ahir la cimera d'Annapolis encarrilés un nou procés negociador que en el termini d'un any ha de tancar un acord de pau definitiu. Per Bush, la pau entre palestins i israelians "és possible" i ha fet una crida a la comunitat internacional a donar suport a aquest nou esforç per resoldre un conflicte que fa 60 anys que dura. Ho ha reiterat a la Casa Blanca mentre s'acomiadava del primer ministre israelià, Ehud Olmert, i del president palestí, Mahmud Abbas. Els països àrabs s'han mostrat disposats també a donar una oportunitat a la pau.

Actualitzat

Bush, en una declaració informal, ha assegurat que els Estats Units "brindaran tot el seu poder" perquè les parts enfrontades adoptin les "decisions necessàries". El president nord-americà, que s'ha referit als seus homòlegs israelià i palestí com "els meus amics", ha afirmat que la conferència d'Annapolis ha estat un èxit, però si el dia d'ahir va ser "important", encara "ho seran més demà i els dies següents".

Reaccions positives dels països àrabs

La majoria de països àrabs han coincidit a dir que cal "donar una oportunitat" a les noves negociacions de pau entre israelians i palestins i s'han compromès també a seguir de prop tot el procés negociador, especialment el que passarà en el decurs dels dos propers mesos, segons ha dit el secretari general de la Lliga Àrab, Amr Moussa.

Síria també ha valorat positivament la cimera però ha recordat que qualsevol acord ha de passar pel compliment dels "principis de Madrid" de "pau per territoris. Per contra, l'Iran ha qualificat de "fracàs" la conferència.

Anar al contingut