Brussel·les

Brussel·les torna advertir Espanya pels seus "desequilibris econòmics excessius" i Alemanya perquè exporta massa

L'executiu comunitari només s'ha limitat a iniciar una nova revisió en profunditat de l'economia espanyola que publicarà durant la primavera del 2014. L'objectiu, verificar si les reformes de Rajoy, com la laboral o la de les pensions, són suficients per corregir els riscos detectats. La CE, a més, ha fet un cop d'atenció per primer cop a Alemanya pel seu superàvit comercial excessiu.

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha tornat advertir Espanya, per tercer cop en tres anys, pels seus "desequilibris econòmics excessius", com ara l'alt nivell d'atur i de deute públic i privat, tot i que no ha avançat en el procediment de sancions, segons ha dit, per "l'ambició del programa nacional de reformes i el programa d'estabilitat" engegat. L'executiu comunitari, doncs, només s'ha limitat a iniciar una nova revisió en profunditat de l'economia espanyola, els resultats de la qual publicarà durant la primavera de 2014. L'objectiu, verificar i "seguir de ben a prop" si les reformes del govern de Mariano Rajoy, com la laboral o la de les pensions, són suficients per corregir els riscos detectats i si segueixen les recomanacions d'Europa. Tot i això, ha demanat a l'estat espanyol que corregeixi les deficiències.

A més d'Espanya, la CE tornarà a investigar dotze estats més perquè també corregeixin els seus desequilibris econòmics: Eslovènia, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, França, Itàlia, Hongria, Malta, Holanda, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit. I per primer cop l'executiu comunitari ha fet un toc d'atenció a Alemanya pel seu superàvit comercial excessiu, ja que exporta molt més del que importa, i compra poc als països del sud de la zona euro. Berlín supera des del 2007 el llindar del 6% de superàvit i es mantindrà per sobre els anys vinents, segons les previsions de la Comissió.

Exportar i tenir superàvit comercial pot acabar desequilibrant una zona monetària com la de l'euro. Això és el que passa amb Alemanya, que va creixent a costa de vendre als països veïns, que acaben tenint dèficit. Brussel·les demana als alemanys que inverteixin més en infraestructures i obrin el camí per apujar salaris; en definitiva, que incrementin el seu consum i que comprin més a l'exterior. Altres experts qüestionen, però, la paradoxa que, per enfortir la resta de la zona euro, s'hagi d'afeblir la seva principal locomotora.

També revisarà la situació de Croàcia i Luxemburg. En total són 16 els estats que la UE analitzarà en profunditat.

José Manuel Barroso i el comissari d'Economia, Olli Rehn, han estat els encarregats de presentar la seva anàlisi sobre els tretze països de la Unió sotmesos a vigilància especial perquè tenen desequilibris econòmics, com ara dèficit, atur o costos laborals massa alts. El portaveu econòmic de la comissió, el català Amadeu Altafaj, assegurava aquest dimarts en una entrevista al programa "23/24" que ha arribat l'hora de passar de les paraules als fets. No només s'ha d'investigar el desequilibri macroeconòmic dels països amb dèficit, sinó també el superàvit excessiu de països com Alemanya, apunta Altafaj.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut