Banderes europees a l'exterior de la seu principal de la Comissió Europea a Brussel·les.
Banderes europees a l'exterior de la seu principal de la Comissió Europea a Brussel·les.
Brussel·les

Brussel·les prepara un pla d'inversions de 200.000 milions d'euros per reactivar l'economia amb participació de capital privat

Comença a apuntar un pla per fer despertar l'economia europea. Brussel·les estaria enllestint un pla d'inversions de 200.000 milions d'euros amb participació de capital privat. La cancellera Merkel ha obert la mà, per primera vegada, a parlar de creixement, sense deixar l'estricta austeritat. La premsa europea ja dóna per fet que la cimera de la Unió del juny serà el moment per posar-ho damunt la taula.

RedaccióActualitzat
L'impuls del candidat socialista francès, François Hollande, en la cursa electoral amb Nicolas Sarkozy i que es decidirà diumenge que ve, i el desgovern a Holanda per les desavinences en les mesures de control de dèficit han estat clau aquesta setmana perquè a Europa cada cop hi hagi més veus a favor del creixement.

Fins i tot la mateixa Angela Merkel, principal defensora de la política d'austeritat, s'ha mostrat disposada a cedir, sempre que les fórmules de creixement no passin per endeutar-se més.

El camí per fer-ho ja el va començar a marcar divendres el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, sobre les traces del que ja s'havia plantejat a la tardor i que en una cimera el desembre va quedar en no res.

Dues propostes


Un dels elements principals d'aquest pla pel creixement seria l'emissió de bons per a projectes que mobilitzin inversions privades en camps concrets com infraestructures, energies alternatives o projectes tecnològics avançats, com per exemple la banda ampla.

Es creu que amb aquesta fórmula es podrien aconseguir uns 200.000 milions d'euros.

L'altre pas seria reforçar el paper del Banc Central Europeu d'Inversions perquè actuiï com la Reserva Federal nord-americana i pugui comprar il·limitadament deute dels països amb problemes.

Merkel encara s'oposa a aquestes mesures però caldrà veure si la proximitat de les eleccions alemanyes, la tardor de 2013, varia la seva postura.
Anar al contingut