Brussel·les

Brussel·les obre una investigació per les tarifes elèctriques regulades a Espanya del 2005

A Espanya les tarifes elèctriques que paguen la majoria de consumidors i empreses estan regulades pel govern, i per als clients industrials això suposa uns preus molt més baixos dels que pagarien en el mercat lliure. Ara, la Comissió Europea diu que això podria ser il·legal i ha decidit investigar-ho perquè suposa costos més baixos per a aquestes grans empreses respecte a les d'altres països. A més, també mirarà si les compensacions que les companyies elèctriques reben del govern per oferir preus més baixos es poden considerar ajudes d'estat. Si es demostra, les elèctriques haurien de tornar els diners.

Actualitzat

L'objectiu de la investigació de la Comissió Europea és avaluar si les tarifes aplicades el 2005 a les grans i mitjanes empreses amb un elevat consum energètic i als operadors tradicionals en el sector elèctric van suposar una ajuda d'Estat i, en cas afirmatiu, si aquesta ajuda "podria donar lloc a falsejaments desproporcionats del comerç i la competència" dins la UE.

Aquestes tarifes regulades van suposar un dèficit de 3.800 milions d'euros en el sector elèctric espanyol el 2005, que serà finançat per un nou gravamen que hauran de pagar els consumidors en la factura durant els pròxims catorze anys. Per això, si finalment Brussel·les conclou que les ajudes van ser il·legals, podrà exigir a Espanya la seva devolució.

La investigació va començar arran d'una denúncia i, tot i que està limitada a les tarifes elèctriques del 2005, no es descarta que s'estengui a altres exercicis i a altres països amb situacions similars.

La comissària europea de Competència, Neelie Kroes, ha assenyalat que "tot i que alguns sectors de la indústria europea estan passant per moments difícils, per l'elevat preu de l'energia, s'han d'evitar els falsejaments de la competència que impedeixen als consumidors aprofitar al màxim els avantatges d'un mercat liberalitzat i que afavoreixen injustament determinades empreses".

Anar al contingut