Brussel·les

Brussel·les i París suspenen els focs artificials de Cap d'Any pel risc d'atemptat

L'alcalde de la capital belga ha anunciat la cancel·lació de totes les celebracions al nucli antic de la ciutat

RedaccióActualitzat

Europa i els Estats Units celebren el Cap d'Any amb l'amenaça del jihadisme, que comporta un reforç de la seguretat. París i Brussel.les han suspès els focs d'artifici amb què havien de rebre l'any nou per risc d'atemptat.

A Brussel·les, a banda dels focs artificals, no hi haurà celebracions públiques de Cap d'Any. L'alcalde de la capital belga, Yvan Mayeur, ha anunciat en declaracions a la televisió pública la cancel·lació de les celebracions al nucli antic de la ciutat a causa de l'amenaça jihadista. 

"Lamentablement, els focs artificials i tot el que havíem previst per a la nit de Cap d'Any i que havia d'aplegar molta gent al centre de Brussel·les ho hem hagut d'anul·lar tenint en compte el risc analitzat pel gabinet de crisi".

La decisió s'ha pres d'acord amb el Ministeri de l'Interior belga després que, dimarts, la policia va detenir dos presumptes terroristes que haurien planificat atacs en "diversos llocs emblemàtics" de Brussel·les la nit del 31 de desembre. 

A París, per la seva banda, hi ha una forta presència policial i militar per acomiadar el 2015, un any marcat pels atacs del 13 de novembre i de "Charlie Hebdo" al gener. Encara amb l'estat d'emergència activat, hi ha 6.500 soldats patrullant per llocs emblemàtics de la ciutat, com la catedral de Notre-Dame o els Camps Elisis.

El ministre de Defensa francès, Jean-Yves Le Drian, ha explicat que els actes de la nit de Cap d'Any seran més sobris, sense focs artificials, però ha assegurat que es mantenen les tradicionals concentracions al voltant de la torre Eiffel i els Camps Elisis. Tot i això,ha assegurat:

*Hem d'estar molt alerta. L'amenaça continua present. Encara hi ha riscos, i la presència de tots aquests efectius arreu del país mostra que hem d'estar molt atents, però aquesta vigilància no ha d'impedir que celebrem l'any nou".

Jean-Yves LeDrian ha destacat que les mesures són excepcionals, mai vistes abans per protegir el poble francès i que el desplegament militar a França és el més important entre els fronts oberts que té l'exèrcit: Mali, la República Centreafricana i el Pròxim Orient. Hi ha afegit, però, que és la mateixa lluita, el mateix enemic, que és a dins i fora el país.

Les mesures de seguretat també s'han reforçat a altres capitals europees com Londres o Berlin. A la Porta de Bradenburg hi haurà més policia i controls d'accés a la plaça, on està previst que s'hi reuneixi prop d'un milió de persones per celebrar l'arribada del 2016.

Les mesures de seguretat s'han incrementat també en molts altres països, com a l'Estat espanyol, Portugal i Itàlia. 

La seguretat, finalment, també s'ha reforçat a Nova York després dels atemptats de París i de San Bernardino. Uns 6.000 policies, uniformats i de paisà, vigilaran Times Square, on s'hi acostuma a aplegar un milió de persones per donar la benvinguda a l'any nou. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut