Brussel·les

Brussel·les i els governs europeus reaccionen amb prudència després del triomf de Trump

Les reticències de la Unió Europea i de governs com el francès i l'alemany contrasten amb l'eufòria de l'extrema dreta

RedaccióActualitzat

La victòria de Donald Trump ha estat rebuda amb prudència tant en la Unió Europea com en la majoria dels governs europeus. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, confia que Trump respectarà els drets fonamentals i serà diferent del perfil de candidat polèmic que ha mostrat en la campanya:

"Durant la campanya hem sentit algunes coses preocupants sobre proteccionisme, les dones o les minories, però la meva experiència és que una cosa és el que es diu en campanya i una altra és el que s'acaba fent. Espero que tindrem una cooperació racional. Tenim interessos i responsabilitats comuns, i espero que hi hagi la mateixa cooperació plena que hem tingut fins ara.

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha dit que la UE continuarà treballant amb els Estats Units, perquè els lligams que manté amb Europa són més profunds i importen més que qualsevol canvi polític. I des de l'OTAN, el seu secretari general, Jens Stoltenberg, ha felicitat Trump i ha destacat la importància del lideratge dels Estats Units davant "els nous reptes per a la seguretat al món."

Els governs francès i alemany s'han mostrat sorpresos, per no dir reticents, després del triomf del candidat republicà. A França, el cap de la diplomàcia, Jean-Marc Ayrault, ha dit que s'obren molts interrogants, i que caldrà aclarir amb els Estats Units qüestions clau de la política internacional com ara el conflicte a Síria, les relacions amb l'Iran o les negociacions sobre el canvi climàtic.

El govern alemany ha rebut amb sorpresa el resultat dels comicis nord-americans. La ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, ha admès que ha sentit una "greu commoció" per la victòria del candidat republicà. Segons la ministra, els electors, més que votar Trump, el que han fet és votar contra l'"establishment" polític de Washington, és a dir, un vot de protesta.

 

 

Putin confia que millorin les relacions amb els Estats Units

Vladímir Putin ha felicitat Donald Trump a través d'un telegrama. El president rus ha expressat la seva esperança que hi hagi un "diàleg més constructiu" entre Moscou i Washington. Putin confia que els dos països intentin "trobar sortides a les qüestions internacionals més urgents i busquin respostes eficaces als reptes relacionats amb la seguretat mundial"

Poc abans, el portaveu de la Duma, Vyacheslav Volodin, es manifestava en la mateixa línia en el sentit que s'obre una etapa més positiva en les relacions entre Rússia i els Estats Units:

Però les primeres reaccions a Europa han vingut de l'extrema dreta, amb mostres d'eufòria. A França, la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, i el seu pare han felicitat Donald Trump quan la seva victòria encara no era oficial:

 

Al Regne Unit, com a França, satisfacció també de l'extrema dreta. Nigel Farage, de l'UKIP, ha ironitzat sobre la possibilitat que sigui representant del candidat republicà a Brussel·les: "M'oferirà feina? Espero que ho faci. Ell necessitarà un ambaixador euroescèptic adequat a Brussel·les per a la Unió Europea. Jo preferiria aquesta feina". Recordem que durant la campanya electoral, Trump va fer diferents referències a favor del Brexit. 

De fet, l'executiu britànic ha estat més receptiu que Berlín o París a l'hora de valorar el tomb polític a Washington. La primera ministra, Theresa May, ha dit que els dos països continuaran sent "socis forts i pròxims en matèria de comerç, seguretat i defensa"

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut