Brussel·les

Brussel·les demanarà més mitjans als 25 per reforçar la vigilància contra la immigració il·legal

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha demanat a Brussel·les més efectius per fer front a l'arribada massiva d'immigrants a les costes espanyoles. De la Vega s'ha reunit amb la comissària d'Exteriors, Benita Ferrero Waldner, i amb el vicepresident de la Comissió Europea, Franco Frattini. Justament Frattini ha anunciat que proposarà prorrogar fins al desembre la missió a les Canàries de l'Agència Europea de Control de Fronteres, per frenar l'arribada d'immigrants. També s'ha compromès a demanar més mitjans concrets, com avions i patrulleres.

Actualitzat

La vicepresidenta primera del govern ha viatjat a Brussel·les amb l'objectiu d'obtenir una resposta comunitària eficaç a l'allau migratòria a les Canàries, i n'ha sortit amb dos compromisos de l'executiu comunitari en aquest sentit. El vicepresident de la Comissió i responsable de Justícia, Llibertat i Seguretat, Franco Frattini, ha anunciat que proposarà prorrogar fins al desembre, en comptes d'acabar-la al setembre, la missió a les Canàries de l'Agència Europea de Control de Fronteres (Frontex), per frenar l'arribada d'immigrants irregulars, i que demanarà als països de la Unió Europea que ofereixen més vaixells, avions i helicòpters per ajudar Espanya.

"Faré una crida concreta a la solidaritat pel que fa als mitjans concrets. En aquests moments, només quatre països membres han subministrat mitjans concrets, com avions, helicòpters o vaixells patrulla. S'ha de fer molt més. S'ha de fer una crida pública i política als altres estats membres", ha assegurat Frattini. Aquesta proposta, ha dit, la portarà a la reunió de ministres de Justícia i Interior dels 25 que se celebrarà a mitjans de setembre a la localitat finlandesa de Tampere.

De la Vega, agraïda però preocupada

Per la seva banda, De la Vega ha agraït els esforços de la Comissió, però ha expressat la seva preocupació per la lentitud en la posada en marxa d'algunes mesures que es van acordar en la visita que ella mateixa va fer al maig. De la Vega es referia, sobretot, a la missió de Frontex i al diàleg sobre immigració amb els països de l'Àfrica. "Creiem que el camí iniciat és el camí correcte, però s'ha de recórrer amb més mitjans, més celeritat i una millor coordinació".

La vicepresidenta espanyola ha afegit que el control i seguretat de la frontera requereix aportar més mitjans i que, per poc que hi posi cada país, si tots hi contribueixen, hi haurà mitjans suficients. Ha reiterat, a més, que els problemes migratoris no afecten només Espanya, sinó tota la Unió Europea, i ha fet una crida en particular als països nòrdics.

Un sistema europeu de vigilància marítima

D'altra banda, Frattini ha confirmat que assistirà a la reunió de països mediterranis de la UE que ha convocat Espanya per discutir els problemes migratoris, que se celebrarà "de manera urgent", tot i que encara no se n'ha concretat la data i el lloc. L'objectiu serà elaborar un "model europeu de gestió de la frontera marítima" sud de la UE que reculli aspectes com "patrullatge i vigilància, salvament i rescat, identificació i documentació, i retorn i repatriació". De la Vega ha anunciat, a més, que aviat es presentarà un primer estudi de viabilitat per a un "sistema europeu de vigilància marítima".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut