Espanya haurà de fer 200 proves d'ADN i a la carn de cavall
Espanya haurà de fer 200 proves d'ADN i a la carn de cavall.
Brussel·les

Brussel·les demanarà als seus socis que facin proves d'ADN a la carn de vedella

La Comissió Europea proposarà als països membres que, en el termini d'un mes, facin 2.500 proves d'ADN a productes processats amb carn de vedella i 4.000 proves més a carn de cavall per detectar si hi ha restes de fenilbutazona, una substància utilitzada en analgèsics per a cavalls.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea demanarà a tots els països membres que facin controls durant tot un mes per detectar fins on arriba el frau de la carn de cavall. L'escàndol va sorgir fa uns dies quan a França i al Regne Unit es van detectar hamburgueses i plats preparats que, segons l'etiqueta, portaven carn de vedella, però que contenien també restes de carn de cavall.

El comissari europeu de Salut i de Consum, Tonio Borg, ha explicat que proposarà que es realitzin 2.500 proves d'ADN en plats preparats a base de carn de vedella i 4.000 exàmens més a carn de cavall per determinar si donen positiu en fenilbutazona, una substància utilitzada en analgèsics per a cavalls. Les proves es realitzaran entre l'1 i el 30 de març i els resultats s'hauran de publicar al cap de sis setmanes, el 15 d'abril. Això ha de permetre "restablir la confiança" dels consumidors i també "planificar el full de ruta sobre el futur segons els resultats", ha explicat Borg.

Aquesta decisió ha sortit de la reunió de la Comissió Europea amb els representants dels ministeris d'agricultura de Polònia, Luxemburg, França, el Regne Unit, Suècia, Romania, els Països Baixos i Irlanda, països afectats per l'escàndol.

Brussel·les respon així a la petició de París i Londres d'estendre els controls. El govern francès ha anat mes enllà i ha demanat a la Unió Europea que sigui obligatori que tots els aliments processats que continguin carn incorporin etiquetes amb l'origen del producte. Espanya, com la resta de països grans, haurà de realitzar unes 200 proves, segons han avançat fonts comunitàries.

El titular d'Agricultura francès, Stéphane Le Foll, ha defensat els controls fets a França en la carn de productes processats i ha assegurat que "no han disminuït ja que en cap moment no hem abaixat la guàrdia".  

Tant la Comissió Europea com els països fins ara afectats insisteixen, però, que es tracta d'un frau d'etiquetatge, i no pas de salut pública.

La UE consumeix unes 110.000 tones de carn de cavall: un 70% prové d'estats membres, mentre que el 30% restant és importat. Els principals productors a Europa d'aquests tipus de carn són Itàlia, Polònia i Romania i a fora el Canadà, Mèxic i l'Argentina.
Anar al contingut