Brussel·les

Brussel·les continua avui paralitzada per quart dia consecutiu per l'estat d'alerta màxima contra el terrorisme

Els centres educatius i el transport de la capital belga no reobriran fins demà, i, de la vintena de detinguts, només se n'ha acusat un formalment de terrorisme i se l'ha relacionat amb els atacs de París

RedaccióActualitzat

Brussel·les continua, per quart dia consecutiu, en nivell d'alerta màxima contra el terrorisme. Això vol dir que, avui, per segon dia consecutiu, les escoles, els centres comercials i el metro continuaran tancats davant del risc "seriós" d'un atemptat "imminent". La capital belga i comunitària és al nivell d'alerta 4, mentre que la resta del país és al nivell 3.

La situació d'alerta es mantindrà fins dilluns que ve, quan el Consell Nacional de Seguretat es tornarà a reunir. No obstant, el primer ministre belga, Charles Michel, ha anunciat que es vol "començar a tornar a la normalitat" i per això està previst que aquest dimecres tant el metro com els centres eductius tornin a funcionar amb normalitat, encara que ha admès que, en el cas del transport, la reobertura potser serà "progressiva". És la decisió que s'ha pres després d'una reunió de tres hores i mitja del Consell Nacional de Seguretat.

"Hem decidit reobrir les escoles dimecres, amb mesures de seguretat addicionals, i el metro també tornarà a obrir dimecres."

 

El primer ministre belga ha recordat que hi continua havent un risc greu i imminent d'atacs contra espais que habitualment apleguen molta gent i ha agraït a la ciutadania la "comprensió" i "serenitat" que han demostrat en uns moments que no ha dubtat a qualificar de "difícils", després que el jihadisme sembli haver posat Brussel·les en el punt de mira dies després dels atacs de París.

La restricció en els transports i el tancament dels centres educatius ha deixat deserts molts carrers, on ha augmentat la presència de policies i de l'exèrcit. L'excepció ha estat la Comissió Europea, que ha obert amb normalitat, tot i que s'ha demanat als treballadors que, si els era possible, treballessin des de casa.

Michel ha afegit que el govern és conscient que aquesta decisió afectarà l'economia del país, però demana a particulars i empreses que tinguin paciència.

A la recerca de terroristes

Mentre al carrer es viu amb l'estat d'alerta, la policia belga manté oberta l'operació contra el jihadisme, tot i que de moment no s'ha trobat Salah Abdeslam, l'home més buscat des dels atemptats de París.

És l'únic terrorista que va sobreviure als atacs de París de la setmana passada i es creu que ara és a Brussel·les.

 

Divendres, una de les dues persones que van a anar a buscar Salah Abdeslam a París després dels atemptats, Hamza Attouh, va confessar que l'havia deixat a Laeken, un barri residencial al nord de Brussel·les, que semblava molt nerviós i que potser portava un cinturó d'explosius sota l'anorac, encara que no el va veure.

Només un acusat formalment de terrorisme, entre la vintena de detinguts

Aquest dilluns s'ha detingut cinc persones en l'operació pel risc d'atemptat imminent que hi ha, detencions que s'afegeixen a les setze que es van fer diumenge de persones presumptament vinculades al terrorisme jihadista. La majoria d'aquesta vintena de persones han estat posades en llibertat. Només una persona ha estat acusada formalment de terrorisme i se l'ha relacionat amb els atacs de París, que van causar 130 morts i més de 300 ferits.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut