Una persona treu diners d'un caixer a Xipre. (Foto: Reuters)
Una persona treu diners d'un caixer a Xipre. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Brussel·les avala les restriccions bancàries xipriotes però vigilarà que no s'allarguin més del compte

En un comunicat, afirma que les limitacions temporals a la lliure circulació de capitals s'ajusten a la jurisprudència europea en casos excepcionals, com és el cas de la crisi que viu Xipre. Però afegeix que no poden durar més del que sigui estrictament necessari.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea considera que el control de capitals de Xipre està justificat, però subratlla que no s'han de mantenir més temps del "necessari". En un comunicat, Brussel·les avala les restriccions que ha imposat el govern xipriota i el banc central de l'illa per evitar fugides incontrolades de dipòsits coincidint amb la reobertura de les entitats després de prop de dues setmanes de "corralito".

L'executiu comunitari entén que l'estabilitat del sistema bancari de Xipre és una qüestió d'interès públic. "En prenem nota", afirma el comunicat respecte a les limitacions temporals a la lliure circulació de capitals, que s'ajusten a la jurisprudència europea en casos excepcionals, com és el cas de la crisi que viu Xipre.

Tot i això, llança un avís a les autoritats xipriotes: que vigilaran "de prop" el procés per si cal "estendre la validesa" de les mesures o "revisar-les". L'executiu comunitari també avisa que les restriccions "s'han d'aplicar de manera molt estricta i no discriminatòria", i que han de ser "estrictament proporcionals als objectius legítims de prevenir el risc immediat" de fugida de capitals.

Finalment, apunta que la lliure circulació dels diners s'ha de restablir "com més aviat millor".
Anar al contingut