Brussel·les

Brussel·les aprova la normativa que pretén reduir un 80% en 10 anys el consum de bosses de plàstic

Generalitat i petit comerç negociaran que les bosses de plàstic s'hagin de pagar

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha aprovat la modificació de la normativa referent a les bosses de plàstic d'un sol ús. De la voluntarietat per reduir-ne la quantitat que se n'utilitza es passarà a l'obligatorietat d'assolir uns objectius comuns. D'aquesta manera, per àmplia majoria s'obre la porta que els estats puguin prohibir-ne la gratuïtat.  Ara cada ciutadà europeu utilitza, de mitjana, 200 bosses l'any. El 2019 s'hauria de reduir fins a les 90 per persona i any, i el 2025, a només 40.

A Catalunya, l'any 2007, cada ciutadà feia servir 327 bosses de mitjana. Cinc anys després, gràcies a l'anomenat Pacte per la Bossa -acord voluntari que integrava fabricants, distribuïdors i comerciants- eren 156, una reducció del 52,4%.
 

Ara, però, caldrà millorar encara més les xifres, sobretot en el petit comerç, on es gasten el 85% de les bosses de plàstic. És per això que Generalitat i petit comerç negociaran que les bosses de plàstic s'hagin de pagar, com ja es fa a les grans superfícies. El govern català també planteja pactar entre els establiments un preu mínim, que podria ser de cinc o deu cèntims.


Aquests objectius són obligatoris i només hi ha possibilitats de triar la forma d'obtenir-los. Els països europeus parteixen de realitats molt diferents. Alguns, com Estònia, Polònia i Portugal, entre d'altres, tenen una mitjana de 466 bosses per habitant i any. En canvi, danesos i finlandesos només en gasten 4.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut