El sismògraf va captar el moment dels gols del Barça
El sismògraf va captar el moment dels gols del Barça

Bruce Springsteen i els gols del Barça provoquen petits sismes a Barcelona

Un sismòmetre molt sensible detecta les vibracions del sòl a la ciutat

Xavier DuranActualitzat

Mentre més de 65.000 espectadors ballaven i saltaven en el Camp Nou al ritme de les cançons de Bruce Springsteen, un sismòmetre ubicat a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), a uns 500 metres de l'estadi, va enregistrar les vibracions del sòl. Era el 14 de maig del 2016 i els seguidors del cantant segur que no pensaven que l'esdeveniment acabaria exposat en una revista científica.

Jordi Díaz i els seus col·legues han publicat a la revista "Scientific Reports" un article que recull aquest cas que uneix geologia i música, però també molts altres que han analitzat els investigadors del Jaume Almera.

El treball ha identificat la font d'alguns dels senyals enregistrats en els últims anys. No es tracta només de grans esdeveniments, com el concert del Boss, o la celebració dels gols en partits de futbol, sinó també de la circulació del metro, el trànsit o fins i tot focs artificials llançats des de les immediacions de l'Institut.

Tal com explica Jordi Díaz, les nostres activitats provoquen vibracions que aparells sensibles poden detectar:

"Els sismòmetres actuals són aparells molt sensibles, i enregistren tot tipus de senyals. A la ciutat, l'activitat humana produeix un gran nombre de vibracions detectables. Tractant i analitzant bé el senyal enregistrat podem arribar a saber l'activitat que la va originar".

Aquestes vibracions imperceptibles per als humans han estat captades per un sismòmetre que s'havia instal·lat amb una finalitat divulgativa. "Amb el pas dels anys -explica Díaz- hem anat veient que l'aparell enregistrava tota una sèrie de senyals curioses. Això ens va portar a preguntar-nos sobre quins eren els processos que les causaven".

En el mateix lloc on va cantar Bruce Springsteen, també es van cantar els tres gols marcats per FC Barcelona al Bayern de Munic en els últims 15 minuts del partit d'anada de les semifinals de la Champions League, el maig del 2015. I el sismògraf va registrar les vibracions i, potser, l'entusiasme del públic amb cada un dels gols.

El sismòmetre és tan sensible que pot detectar les variacions en el pas de vehicles per l'avinguda Diagonal. El senyal de l'aparell indica l'evolució del pas de vehicles i permet observar els pics que es produeixen cada matí a primera hora i el descens del pas de vehicles durant la nit i els caps de setmana.

Segons l'article, el sismòmetre pot captar també la circulació dels combois de la Línia 3 del metro. Així, només mirant els senyals ja es pot deduir com varia la freqüència de pas. A partir de les deu de la nit i els caps de setmana es pot veure com els intervals entre els pics de màxima intensitat del senyal s'incrementen.

Díaz considera que el senyal obtingut durant el concert de Bruce Springsteen proporciona dades molt precises:

"És un dels més interessants perquè conté molta informació. Els registres ens permeten fins i tot distingir les diferents cançons interpretades durant el concert ja que, quan canvia el ritme i la intensitat de la música, canvia també la manera com el públic fa vibrar el terra".

Una conclusió és que "els sismòmetres poden ser utilitzats com una eina complementària per monitoritzar de forma fàcil determinats processos de l'entorn urbà, com els nivells del trànsit o la circulació del metro". A més, les dades sobre les vibracions generades al Camp Nou per la celebració d'un gol o pel ball dels assistents a un concert poden aportar informació d'interès per als enginyers sobre el comportament dels edificis.

Anar al contingut