Londres

Brown dimitirà com a líder laborista per facilitar un pacte amb els liberals

El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha anunciat que es retirarà abans de la tardor com a líder laborista per facilitar un pacte eventual amb els liberaldemòcrates, amb qui obrirà "negociacions formals" per poder formar un nou govern. En una declaració davant el número 10 de Downing Street, Brown ha anunciat que continuarà provisionalment al capdavant del govern i que instarà el Partit Laborista a triar un altre líder per al congrés del mes del setembre. El líder liberaldemòcrata, Nick Clegg, ha qualificat la renúncia de Brown d'"important" per a un pacte.

Actualitzat
El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha anunciat la intenció d'abandonar la primera línia política, tant en l'àmbit institucional com el lideratge del Partit Laborista. Així ho ha anunciat ell mateix davant la porta de Downing Street.

Aquest anunci tindria un doble objectiu: intentar atreure el suport dels liberaldemòcrates i fer callar els descontents del seu partit. I és que les negociacions entre conservadors i liberals per formar govern l'estan deixant en una posició cada vegada més irrellevant i s'han disparat les veus que en demanen la dimissió.

Amb l'anunci avançat de la seva renúncia, Brown intenta guanyar temps i persuadir Nick Clegg de formar una aliança anticonservadora amb els nacionalistes de Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord. Brown justifica aquesta aliança pel fet que el sistema britànic sigui "un sistema parlamentari i no presidencial" que demana "una majoria progressista". Si la idea tira endavant, el nou govern laborista liberaldemòcrata seria de transició, segons l'anàlisi del cap d'Internacional de TV3, Toni Cruanyes, que creu que podria servir per encarar una nova convocatòria electoral en menys d'un any.

De fet, el que ha dit Brown és que deixarà el càrrec en el congrés anual del partit al setembre i que des d'ara posa en marxa el procés per elegir-ne el successor. Alhora, Brown ha anunciat que ha obtingut el permís de Nick Clegg per obrir una ronda negociadora oficial amb els liberaldemòcrates.

Clegg qualifica la renúncia de Brown d'"important" per a un pacte


El líder liberaldemòcrata, Nick Clegg, ha considerat que la renúncia al lideratge laborista anunciada pel primer ministre britànic Gordon Brown és un "element important" per a un pacte eventual de govern entre els dos partits.

Els conservadors fan una oferta formal de coalició als liberaldemòcrates

Els conservadors britànics han ofert als liberaldemòcrates un "govern de coalició", que abordaria la reforma del sistema electoral en un referèndum, segons ha anunciat el responsable d'Afers Estrangers dels "tories", William Hague. "Estem disposats a fer un esforç extra", ha manifestat Hague en declaracions a l'exterior del Parlament britànic després que el primer ministre, Gordon Brown, ha anunciat que renunciarà com a líder del Partit Laborista per facilitar un acord amb el Partit Liberal Demòcrata de Nick Clegg.

Els liberaldemòcrates estan mantenint negociacions amb el Partit Conservador de David Cameron i el Partit Laborista per a la formació d'un nou govern després que en les eleccions del dijous passat cap partit va aconseguir una majoria absoluta al Parlament. Una consulta ciutadana sobre la reforma de la llei electoral per tenir un sistema de representació proporcional és l'exigència principal del partit de Clegg per donar suport a un futur executiu
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut