Un dels migrants pujant la tanca (Reuters)
Un dels migrants pujant la tanca (Reuters)
Tijuana

Brots xenòfobs a Mèxic contra els hondurenys de la caravana de migrants

Les autoritats nord-americanes reobren la frontera amb Mèxic després de tancar-la unes hores per posar-hi més protecció

RedaccióActualitzat

El gruix de la caravana d'immigrants que fa cinc setmanes va sortir d'Hondures es reagruparà aquest dimarts a Tijuana, a la frontera amb els Estats Units. En aquesta ciutat, la caravana s'ha trobat amb els primers brots d'hostilitat des que ha arribat a Mèxic. Centenars de persones han protestat per l'arribada de milers d'hondurenys. Diuen que el govern no els hauria hagut de deixar entrar perquè per xarxes corren rumors que hi ha criminals, agents ocults i aprofitats.

Els manifestants han arribat fins a les portes del principal centre d'acollida de migrants. Allà, hi han trobat amb un cordó policial que no els ha deixat passar. Però els crits i la tensió ho han sentit els refugiats de l'interior.

És la primera gran manifestació xenòfoba de la història d'aquesta ciutat, però molts veïns expliquen avergonyits que Tijuana ha estat sempre sinònim de frontera i de solidaritat amb els milions d'immigrants que buscaven noves oportunitats. Un esperit obert i tolerant que aquests dies s'està esquerdant.

 

Efectius policials impedeixen que els manifestants accedeixin al centre d'acollida de migrants (EFE)

 

Migrants de la caravana descansant en un punt d'acollida de Tijuana (Reuters)

 

Trump reforça la protecció de la tanca

Els milers de centreamericans que es reuneixen davant la tanca tenen la intenció de creuar-la per demanar asil als Estats Units. Però l'Administració Trump ho vol evitar i ha reforçat encara més el punt fronterer de San Ysidro. Aquest dilluns s'ha tancat durant unes hores aquest pas que uneix San Diego i la ciutat mexicana de Tijuana. El motiu ha estat col·locar "materials de reforçament".

Això ha agafat per sorpresa als milers de persones que transiten entre els dos països. En tot cas això no ha afectat l'entrada de persones des dels Estats Units cap a Mèxic. Uns 50.000 vehicles i 25.000 vianants travessen diàriament l'accés de San Ysidro.

 

Milers de persones esperen al costat de la tanca (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Drets humansEstats UnitsMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut