Imatge d'arxiu d'Anders Behring Breivik, a la sortida del jutjat (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'Anders Behring Breivik, a la sortida del jutjat (Foto: Reuters)
Oslo

Breivik serà examinat per dos psiquiatres que hauran de concloure si pot ser jutjat

Anders Behring Breivik, l'autor confés de la matança de fa una setmana a Noruega, compareix aquest divendres per segona vegada davant la policia. Amb declaracions similars, Breivik es reafirma com a autor dels atemptats però no assumeix cap responsabilitat penal. Fins a l'1 de novembre, dos psiquiatres avaluaran la capacitat de Breivik "per poder ser jutjat".

Actualitzat
En la segona declaració que la policia noruega ha fet a l'autor dels atemptats a Oslo i a Utoya, Breivik ha afirmat ser l'autor de la massacra tot i que no accepta cap responsabilitat penal, o sigui que creu que no ha de ser castigat.

L'autor dels atemptats arribava a declarar en un vehicle blindat amb finestres cobertes per no poder ser fotografiat. Tot i que en un principi Breivik va fer referència a unes cèl·lules a Noruega i a l'estranger, les investigacions de la policia noruega apunten que va actuar sol.

Amb tot, s'ha decidit que dos psiquiatres avaluïn la seva capacitat per assumir un judici i concloure, abans de l'1 de novembre, si pot ser jutjat o no. El responsable de la policia, Paal Fredrik Hjort Kraby, ha declarat que "han de deixar que els professionals decideixin".

L'advocat de Breivik, Lippested, ha declarat al diari "Aftenposten" que l'autor dels atemptats tenia altres accions previstes per al mateix 22 de juliol que finalment no va dur a terme, per raons que no ha volgut comentar.

La fiscalia del país ha avisat que el judici pel tràgic doble atemptat no començarà fins l'any que ve.

La segona declaració ha coincidit amb el primer funeral d'una de les víctimes de l'atemptat a Utoya en un municipi proper a Oslo que ha reunit un centenar de persones. Mentrestant el primer ministre noruec, en un acte d'homenatge a les víctimes, ha afirmat que el país respondrà a "l'odi amb amor".

Mentrestant, a Brussel·les, experts en terrorisme han celebrat aquest dijous una reunió extraordinària en la qual han estudiat la possibilitat de reforçar la vigilància de grups extremistes a internet. També s'estudia introduir noves restriccions en la venda d'armes i de productes químics susceptibles de ser usats en la fabricació d'explosius.
Anar al contingut