Cadaqués té un nivell envejable de contaminació de l'aire
Cadaqués té un nivell envejable de contaminació de l'aire

Catalunya s'adhereix a la campanya mundial per la qualitat de l'aire urbà

BreatheLife, impulsat per l'ONU i l'OMS, s'ha presentat aquest dilluns a Bonn, en el marc de la Conferència sobre Canvi Climàtic

Xavier DuranActualitzat

La contaminació de l'aire a les ciutats i a les llars mata sis milions i mig de persones cada any. Amb aquesta impressionant dada s'anuncia el programa BreatheLife, impulsat per l'ONU i l'OMS i presentada aquest dilluns a Bonn, en el marc de la Conferència sobre Canvi Climàtic.

L'objectiu de la campanya és mobilitzar les ciutats i les persones individuals per protegir la nostra salut i el nostre planeta dels efectes de la contaminació de l'aire. La campanya no es limita a exposar el problema, sinó que ofereix possibles solucions en diversos àmbits: transport, gestió de residus, contaminació a les llars, energia, indústria i agricultura i alimentació.

La web també permet mesurar els nivells a la pròpia ciutat -per bé que no totes hi són. Així es pot veure que Barcelona supera en un 50% els nivells recomanats de partícules. Badalona està una mica millor i les supera per un 10%, mentre Mataró ho fa en un 20%. També hi apareix Cadaqués, que es troba en un envejable 30% per sota del nivell màxim recomanat.

Catalunya s'ha adherit a la campanya

Ibrahim Thiaw, subdirector executiu del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), ha presentat la llista de les primeres adhesions. Junt amb Catalunya hi ha altres membres de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible: País Basc, Llombardia, Jalisco, Azuay, Campeche, Chaco, Gossas i Plateau. Els estats i regions signants es comprometen a unir esforços en aquesta matèria a nivell global, a més d'intercanviar experiències i bones pràctiques.

A la nota amb què el departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat l'adhesió es destaca:

"A Catalunya, la majoria de contaminants avaluats compleixen els objectius, amb nivells molt inferiors als màxims permesos. Però n'hi ha dos, el diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió, que presenten superacions dels límits legislats, bàsicament a la conurbació de Barcelona".

La nota ho atribueix bàsicament al transport terrestre, tant de persones com de mercaderies. En el cas de la conurbació de Barcelona, s'hi afegeixen les emissions que generen el port i l'aeroport, a més d'activitats industrials vinculades a la generació elèctrica i a la fabricació de ciment, acer i vidre.

El Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire, horitzó 2020, de la Generalitat, inclou un seguit de mesures per reduir les emissions de diferents orígens. Així, planteja canvis en la mobilitat incentivant el transport públic i la mobilitat neta.

També es tenen en compte possibles episodis puntuals d'alta concentració de contaminants. A partir de l'1 de desembre entraran en vigor les restriccions de circulació a la ciutat de Barcelona i a 39 municipis més del seu entorn en situacions d'elevada contaminació. Aleshores, el trànsit quedarà restringit, a les carreteres competència de la Generalitat, per a les furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre de 1994 i per als turismes d'abans de l'1 de setembre de 1997.

Anar al contingut