Barcelona

Bragado: "El comitè d'experts es crea per la por de l'opinió pública, no per desconfiança en l'Adif"

L'Ajuntament de Barcelona admet que crearà un comitè internacional d'experts per supervisar les obres del túnel de l'Eixample per la inquietud provocada pels esvorancs de Bellvitge, però nega que desconfiï dels tècnics d'Adif. El comitè, integrat per sis enginyers, farà la primera reunió al juny i emetrà informes trimestrals. Ho ha anunciat avui el quart tinent d'alcalde, Ramón García Bragado, que ha justificat la creació del comitè com un instrument per sortir al pas de la "imatge distorsionada" dels perills de la construcció del túnel que connectarà les estacions de Sants i Sagrera, i que passarà pel costat de la Sagrada Família.

Actualitzat

El comitè internacional d'experts està format per sis enginyers: un francès, un holandès, dos alemanys, un anglès i el català Antoni Gens, que farà d'"enllaç" amb els enginyers locals. Els sis experts van participar en la jornada organitzada ahir pel Col·legi de Camins de Catalunya sobre la construcció de túnels en zones densament poblades, i que van ser convidats personalment per l'alcalde, Jordi Hereu, per formar part d'aquesta comissió, que permetrà, a més, mantenir informats els veïns afectats.

Aquest comitè serà un "mecanisme extra" amb què els tècnics i l'equip de govern municipal podran supervisar aquesta polèmica obra, rebutjada per l'oposició municipal, per una plataforma veïnal i per la Junta de la Sagrada Família. García Bragado ha reconegut precisament que aquest comitè es crea per la por que aquesta obra ha generat entre l'opinió pública, encara que, segons el seu parer, hi ha altres projectes que s'estan desenvolupant a la ciutat, com la construcció de la línia 9 del metro, de més complexitat tècnica, encara que menys contestada socialment.

El regidor ha insistit que l'ajuntament no desconfia dels tècnics de l'Adif, encara que ha subratllat que mentre amb GISA -empresa de la Generalitat, responsable de l'ampliació de la xarxa de metro- tenen més tradició de col·laboració, el túnel de l'AVE serà la "primera" obra major de l'ens ministerial a Barcelona.

Per García Bragado, els incidents ocorreguts en les obres de l'AVE a Bellvitge l'octubre passat han endarrerit el conjunt del projecte de l'alta velocitat, per la qual cosa considera que l'"ambient" en què es desenvolupi la resta de l'obra requereix un "plus" per part de totes les administracions.

El regidor ha informat que aquesta setmana es faran les noves proves en diversos punts del traçat del túnel, tal com va sol·licitar el Col·legi de Geòlegs, i ha dit que encara que la Junta de la Sagrada Família, "que segueix enrocada", no permeti a Adif realitzar les inspeccions al temple, les obres del túnel podran seguir endavant.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut