Baton Rouge

BP aconsegueix aturar la fuita de petroli al golf de Mèxic, la pitjor de la història dels EUA

Primera bona notícia sobre el vessament de petroli al golf de Mèxic. Ha calgut esperar més d'un mes, però la fuita ja està segellada. El govern dels Estats Units ha confirmat que la petroliera britànica British Petroleum ha aconseguit frenar el vessament de cru. La companyia ha segellat la fuita amb una tècnica fins ara usada exclusivament en superfície. Fins ara, el pou deixava anar cada dia entre 1,9 i 3,8 milions de litres de petroli, molt per sobre dels 800.000 que va afirmar la companyia. El nou càlcul és del Servei Geològic dels Estats Units i confirma que el vessament ja és el pitjor de la història dels EUA, més greu que el de l'Exxon Valdez a Alaska el 1989.

Actualitzat
La Casa Blanca confirma que, de moment, la petroliera britànica BP ha aconseguit frenar el vessament de cru al golf de Mèxic. Fonts del govern han explicat que els tècnics de la petroliera han segellat la fuita en el pou fet malbé amb una tècnica fins ara usada exclusivament per tancar pous en superfície. A hores d'ara tant els tècnics com les autoritats nord-americanes són optimistes però encara, diuen, és d'hora per cantar victòria i assegurar que el pou ha quedat definitivament segellat.

El comandant dels guardacostes americans, l'almirall Thad Allen, ha anunciat que l'operació per segellar el pou ha aturat la fuita de petroli. "Tothom és prudentment optimista, però encara no podem cantar victòria", ha explicat. De tota manera, es tracta del primer resultat positiu de l'operació, batejada com a "top kill", llançada per BP per controlar la pèrdua de cru.

El director executiu de BP, Robert Dudly, ha afirmat en declaracions a la cadena CNN que l'operació és "una lluita titànica" entre el petroli i el fluid pesant que injecten al pou.

El grup petrolier britànic s'ha gastat fins ara 750 milions d'euros en l'intent d'aturar el vessament de petroli al golf de Mèxic, que ja afecta més de 160 quilòmetres de les costes de l'estat de Louisiana. 

El pitjor vessament de la història

En contrast a la primera victòria guanyada a la fuita des del seu inici, el 22 d'abril, el Servei Geològic dels Estats Units ha confirmat que el vessament és més gran del que es pensava. De fet, és el pitjor de la història dels EUA. Segons un nou càlcul, el pou deixava anar cada dia entre 1,9 i 3,8 milions de litres de petroli.

Obama visita la zona

Justament el dia que s'ha segellat la fuita, el president dels EUA, Barack Obama, viatjarà fins a Louisiana per comprovar com van les feines de neteja de la marea negra. Obama ha reivindicat el paper que té, i ha tingut, la seva administració des que va començar el vessament de petroli, fa cinc setmanes. En una intervenció, el president ha tornat a defensar-se de les crítiques de passivitat davant el desastre. "La idea que el govern federal se n'ha quedat al marge i durant les últimes tres, quatre o cinc setmanes hem deixat a BP prendre un seguit de decisions, simplement no és certa", ha afirmat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut