Gonzalo Boye, advocat
Gonzalo Boye, advocat

Boye creu que hi haurà una tercera euroordre després del judici per l'1-O

L'advocat diu a Catalunya Ràdio que la fiscal general de l'Estat encara no controla la fiscalia del Suprem

Actualitzat

Gonzalo Boye, un dels advocats que defensa els processats per l'1 d'octubre, ha dit a Catalunya Ràdio que creu que hi haurà una tercera euroordre contra Carles Puigdemont, i pensa que el jutge Pablo Llarena podria tornar a acusar el president quan hi hagi sentència contra la resta de processats.

L'advocat comparteix amb Puigdemont que l'expresident no tardarà 20 anys a trepitjar territori català perquè la situació judicial es reconduirà en "termes jurídicament acceptables" en processos europeus. La justícia s'haurà de trobar a Europa.

Boye no confia que a Espanya hi hagi un judici just, ja que la instrucció tampoc ha estat justa.

"Molt escèptic sobre les possibilitats que hi ha de res davant el Tribunal Suprem. L'instructor de la recusació era senador del Partit Popular."

D'altra banda, pel que fa a la nova fiscal general de l'Estat, María José Segarra, i sobre si podria suposar un canvi d'actitud de la fiscalia durant el judici o en relació amb la presó preventiva dels imputats, Boye pensa que "encara no controla" la fiscalia del Suprem.

"Crec que la senyora fiscal de l'Estat té una trajectòria i un posicionament jurídic que l'avalen. El que no l'acompanya en aquests moments és un control efectiu sobre la fiscalia. Ella acaba d'arribar, i la fiscalia del Suprem és clar que s'està manant a si mateixa."

"Els fiscals que hi ha ara al Suprem són extremadament experimentats, n'hi ha alguns que tenen una trajectòria molt clara i perquè ella pugui manar efectivament sobre ells, crec que encara ha d'aconseguir el control de la fiscalia, que és el que ha de fer un fiscal general de l'Estat, però, sens dubte, ella necessita temps."

Gonzalo Boye considera que la judicialització del procés no es redueix a la causa del Suprem. La decisió del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona de demanar, ara, que s'investigui també Aragonès, és una nova mostra que es tracta d'una "causa inquisitorial".

"Crec que realment cal posar-se a investigar el que està passant al jutjat 13. Hi ha una causa absolutament inquisitorial, en la qual es va partir d'un tema, s'ha anat a un altre, es va ampliant... El jutge està portant el que s'anomena una investigació prospectiva, per investigar tot el que el molesta o que, en la seva ideologia, considera que ha de ser digne d'investigació i de repressió."

 

La llibertat de Puigdemont

L'advocat dels exconsellers Toni Comín i Meritxell Serret i coordinador de l'estratègia internacional dels processats per l'1 d'octubre recomana a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que no es desplaci a França, perquè hi ha un conveni amb Espanya "de persecució en calent".

"Hi ha un conveni de l'any 2001 que és el de persecució en calent, i crec que no és convenient."

Gonzalo Boye tampoc aconsella a Puigdemont trepitjar una ambaixada espanyola, a Bèlgica o en un altre país, perquè el detindrien, segons el principi de territorialitat.

El judici, no abans de novembre

Assegura que tant Puigdemont com l'exconseller Comín no poden ser suspesos com a diputats al Parlament. Diu que si s'admeten a tràmit les recusacions dels magistrats del Suprem, el judici pot començar a finals de novembre, com a molt aviat.

Creu que, durant el judici, s'haurien de cridar a declarar el miler de ferits per la policia espanyola durant el referèndum d'independència.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OGovern empresonatCarles PuigdemontToni ComínMeritxell SerretJudicial
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut